Gewasbeschermingsdagen voor de groenteteelt

"Ik wil iets nieuws laten zien, in de vorm van een gerberaproef"

Tholen - De gewasbeschermingsdagen komen er weer aan en de verschillende fabrikanten en toeleveranciers zijn dus druk in de weer om iets moois te laten zien in het World Horti Center. Zo ook Caroline van den Hoek. De crop advisor van Syngenta komt met een gerberaproef met verschillende groene strategieën: biocontrols tegen echte meeldauw.

“Het thema van de gewasbeschermingsdagen is glasgroenten, maar echte meeldauw is in deze tijd van het jaar echt vervelend, en wij willen graag laten zien dat je met verschillende biologische producten heel ver kan komen in de bestrijding ervan. Daarom wil ik ook iets nieuws laten zien aan de adviseurs, in de vorm van een gerberaproef.”

Het middel Inssimo maakt deel uit van de proef. “Dat middel zet eigenlijk de natuurlijke afweer van de plant aan, dat werkt via het SAR-mechanisme. Als je dat middel gebruikt, gaat de plant zichzelf dus verdedigen, bijvoorbeeld door de celwanden wat te verstevigen. Meeldauw komt zo moeilijker aan voedingsstoffen of kan niet naar binnen groeien.”

Stoelendans
Combineer je Inssimo met Taegro, een bedekkingsfungicide, dan zorg je dat de meeldauw geen plek meer heeft om ‘te gaan zitten’. Caroline vergelijkt het dan ook met een stoelendans: “Als de Taegro als eerste op de stoelen zit, kunnen de echte meeldauwsporen daar niet meer gaan zitten. Het is dus een preventieve benadering.”

Ook de hulpstof Elasto G5 wordt aan dat preventieve concept toegevoegd. “Met de combinatie Taegro en Elasto G5 hebben we een betere bedekking, een betere uitvloeiing over het blad krijgen. Het blad blijft langer vochtig, en de levende Taegro-sporen kunnen zich zo blijven vermenigvuldigen. Dat kan leiden tot wel 15 procent meer efficiëntie, zo hebben proeven uitgewezen.”

Extra zetje met Hicure
Daarnaast wordt ook nog de biostimulant Hicure ingezet, die de plant net wat vitaler, gezonder en minder vatbaar maakt. “Eigenlijk een soort vitamine voor de plant, zodat die zich beter voelt en kan omgaan met abiotische stress. In de proeven is gebleken dat zo’n combinatie van verschillende middelen goede resultaten oplevert.” Hicure heeft een systemische werking, en kan worden gespoten of meegegeven in het voedingswater.

Tot slot nog een nieuwtje: Syngenta is ook bezig met een experimenteel biologisch middel, dat ook deel uitmaakt van de gerberaproef om echte meeldauw aan te pakken. Caroline vertelt bezoekers aan de gewasbeschermingsdagen graag alles over die proef. Collega Jelle Westerlaken is ook aanwezig in het World Horti Center, die meer uitleg zal geven over de komkommerproef met echte meeldauw, waar ook verschillende middelen worden ingezet, waaronder nieuwe biologische middelen en Taegro.

Voor meer informatie:
Syngenta Crop Protection
Caroline van den Hoek
Mob: +31 (0)6 82 68 99 36
caroline.van_den_hoek@syngenta.com
www.syngenta.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.