Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische bestrijding rupsen Turkse mot met parasitering van bijna 100%

Royal Brinkman introduceert in samenwerking met Agrobio TRICHOcontrol. Een nieuwe productvariant van Trichogramma voor de biologische bestrijding van rups. Het voordeel van dit nieuwe materiaal is dat de poppen snel en gedoseerd uitkomen. Er wordt een parasiteringspercentage gerealiseerd van bijna 100%. 


Specialist Kees Kouwenhoven, Royal Brinkman en Paul Mulder, Batist Oranjepolder  

In de teelt van onder andere gerbera en paprika ondervinden telers last van rupsen van de Turkse mot. Deze rupsen veroorzaken schade aan het gewas. Een biologische oplossing was er tot op heden nog niet. In het verleden is het nooit gelukt om met de sluipwesp Trichogramma achaeae tot een goede parasitering te komen van de eitjes van de motten.

Rupsen bestrijden
Rupsen zijn moeilijk te bestrijden plagen en veroorzaken veel schade aan het gewas. Eén Turkse mot kan tot wel 500 eitjes leggen. Om rupsenvraat tegen te gaan, kan men gebruik maken van de inzet van zowel biologische als chemische middelen. In een geïntegreerde teelt wenst men liever geen chemische bestrijding uitvoeren.


Specialist Martijn Maat, Royal Brinkman met TRICHOcontrol

Dit kan namelijk ten koste gaan van de opbouw van natuurlijke vijanden. Naast het gebruik van bacteriepreparaten bestaat ook de mogelijkheid om de sluipwesp Trichogramma achaeae als biologische oplossing in te zetten.  

Trichogramma achaeae
Trichogramma parasiteert de eitjes van diverse vlinders en motten, waaronder de Turkse mot. In het verleden lukte het niet om met Trichogramma tot een parasitering te komen van de eitjes van de motten. Doordat er geen goede verdeling was van de poppen in het gewas, waren de resultaten met los materiaal in gerbera teleurstellend.

Ook de resultaten in paprika waren wisselend: in deze teelt maakte men gebruik van dispenser kaarten en deze werden enkel opgehangen op gevoelige plekken in het gewas. Telers haakten hierdoor af om Trichogramma in te zetten en de rupsenvraat bleef een probleem.


TRICHOcontrol

TRICHOcontrol
Het voordeel van het nieuwe materiaal van TRICHOcontrol is, dat de poppen snel en gedoseerd uitkomen. Nu is dit 3-5 dagen, waar dit vroeger 10-14 dagen was. Aangezien de poppen in het losse strooimateriaal gevoelig zijn voor schimmels is een snellere uitkomst  belangrijk. Er wordt nu een parasiterings percentage gerealiseerd van bijna 100%. Hoe sneller de eerste signalering is van de Turkse Mot én hoe beter de verdeling van TRICHOcontrol is, des te beter en sneller de rupsenbestrijding werkt.

TRICHOcontrol is verkrijgbaar in een doosje met 125 balletjes met elk 1.100 of 2.200 poppen en als los strooimateriaal in een strooibus met 100.000 poppen.

Let’s improve together
In paprikaproeven zijn tot op heden voornamelijk de balletjes ingezet. Het voordeel van de balletjes is dat de poppen beter beschermd zijn tegen gewasbeschermingsmiddelen en invloeden van buitenaf. In gerbera is met name het losse strooimateriaal succesvol. Dit komt doordat het losse strooimateriaal nauwkeuriger te verdelen is.


Paul Mulder Batist in de Oranjepolder

Gerberakwekerij Batist Oranjepolder is de eerste gebruiker geweest van het losse strooimateriaal van TRICHOcontrol. Ruud Batist durfde het in februari 2022 aan om het product breed in te zetten in gerbera en zowel hij als Royal Brinkman zijn blij dat gerberakwekerij Batist Oranjepolder doorgaat met de brede inzet van TRICHOcontrol dit teeltseizoen. Met TRICHOcontrol hoeven telers minder chemie in te zetten in de bestrijding van rupsen van de Turkse Mot. Hierdoor wordt het biologisch evenwicht in stand gehouden en is de rups geen spelbreker meer in de biologische gewasbescherming.



Voor meer informatie: 
Royal Brinkman 
Woutersweg 10   
2691 PR 's-Gravenzande
Tel: +31 (0)174 44 61 00
info@royalbrinkman.nl
www.royalbrinkman.nl

Publicatiedatum: