Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse komkommerexport in vijf jaar tijd meer dan verdrievoudigd

De afgelopen drie jaar heeft Marokko jaarlijks het record voor de export van kaskomkommers overtroffen. Daarop wijzen analisten van Eastfruit.

De export van kaskomkommers uit Marokko neemt sinds 2017 toe, zo blijkt uit bovenstaande grafiek, en in de afgelopen 3 jaar hebben de lokale exporteurs elk jaar het record weten te verbreken. Hierdoor leverden Marokkaanse telers in 2022 20.000 ton kaskomkommers aan buitenlandse markten, drie keer meer dan vijf jaar geleden.

Bovendien vertraagt het groeitempo van de export van kaskomkommers niet, integendeel; het exportvolume van Marokkaanse kaskomkommers bedroeg alleen al in januari 2023 3.450 ton.

Natuurlijk moet worden opgemerkt dat januari (evenals november en december) de "piek"-maand is voor de uitvoer van kaskomkommers uit Marokko. Het exportvolume in de eerste maand van 2023 is echter het grootst in vergelijking met dezelfde periodes in de afgelopen zeven jaar. Marokkaanse exporteurs hebben dus alle kans om ook dit jaar hun record te verbreken.

Minder naar Afrikaanse landen
Met de groei van de export van kaskomkommers uit Marokko veranderde ook hun geografische spreiding. In 2017 ging 60% van de verkoop naar Europese landen en de rest naar Afrikaanse landen. Het buitenlandse handelsverkeer in groenten met Afrikaanse landen ontwikkelde zich vervolgens langzaam. Zo werden in 2022 slechts 15% meer Marokkaanse komkommers aan Afrikaanse markten geleverd dan in 2017.

Voor de uitvoer naar Europese landen ligt dat anders. De recordgroei van de export van kaskomkommers uit Marokko kwam juist tot uiting op de Europese markt. Het verkoopvolume is van jaar tot jaar gestaag toegenomen. Werd in 2017 3.800 ton naar de markt van de EU geïmporteerd, vorig jaar leverden Marokkaanse producenten 17.100 ton kaskomkommers aan de EU en het VK.

De belangrijkste importeur van Marokkaanse kaskomkommers is Spanje: meer dan de helft van het exportvolume naar de Europese markt gaat naar dit land. De groei van de export werd beïnvloed door de energiecrisis en de stijgende energiekosten in de Europese landen. Zo hebben problemen met de elektriciteitsprijzen in het Verenigd Koninkrijk de teelt van lokale komkommers aangetast en was het land gedwongen de invoer sterk te verhogen. Het tekort van 5.800 ton werd aangevuld met Marokkaanse kaskomkommers.

Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: