VBT-cijfers week 15

Kasgroentenprijzen zakken, behalve voor rode paprika

In de week na Pasen is de komkommerprijs tot onder het vijfjarig gemiddelde gezakt bij het VBT. De aspergeprijs ging door de helft en ook de prijzen van andere kasgroenten leveren iets in. De prijs voor rode paprika steeg daarentegen juist weer in week 15.

De middenprijs voor rode paprika's komt uit op 3,03 euro per kilo, ruim 40 eurocent meer dan de week voordien. Met iets meer dan drie euro per kilo ligt de prijs ruim boven het vijfjarig gemiddelde. De volumes zijn nog beperkt.

De afgelopen vijf jaar kon alleen in 2020 in week 15 de prijs hiermee wedijveren. Alleen de middenprijs voor oranje paprika blijft met afgerond 1,75 euro achter. De middenprijzen voor geel en groen leverden afgelopen week een stukje in.

Dat deden ook de prijzen voor aubergines (0,96 euro per kilo in week 15), groene courgette (34 eurocent per stuk) en komkommer. De gemiddelde stuksprijs komt hier uit op 19,4 eurocent. Net als in week 12 duikt de prijs hiermee onder het vijfjarig gemiddelde.

Er werden zelfs komkommerprijzen van 10 eurocent genoteerd, weet de Boerenbond, dat een marktanalyse deelt. Wat bij de prijsvorming van diverse zomergroenten niet helpt, is het uitblijven van zonnig lenteweer, schrijft men daarin ook. 

De tomatenprijzen liggen nog wel ruim boven het vijfjarig gemiddelde. De prijs voor losse tomaten daalde in week 15 scherp en komt op net iets meer dan 2 euro uit. De middenprijs voor trostomaten ligt met afgerond 2,29 euro per kilo hoger.

Bij de slaprijzen verschilt het per soort of de prijzen zijn gestegen of gedaald in week 15. De middenprijs voor kropsla zakt met gemiddeld net geen 34 eurocent per stuk onder het vijfjarig gemiddelde.

De middenprijs voor asperges zakte afgelopen week tot onder het vijfjarig gemiddelde. Ook de aardbeienprijs zakt, maar blijft wel boven het vijfjarig gemiddelde liggen. De middenprijs ligt op 5,92 euro per kilo aan het eind van week 15. De prijzen voor Sonsation liggen hier met net geen 6,15 euro boven, die van Elsanta liggen er met 5,77 euro iets onder. 

Bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. Alle cijfers zijn hier na te kijken: www.vlaanderen.be/landbouwcijfers. De VBT-middenprijzen voor groenten voor week 15 zijn hier na te zien. Die voor fruit hier.  


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.