Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Oliekrapte raakt vooral Europa

De TTF-gasprijs daalde licht richting het weekend. De elektriciteitsprijs zakte zaterdagmiddag tot net geen negatieve uurprijs. Voor de rest is het relatief koud voor de tijd van het jaar, met grijze luchten. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje.


TTF-gasprijs meicontract t/m 14 april 2023. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. De TTF-gasprijzen voor komende winter liggen rond de 60 euro per megawattuur.

De elektriciteitsprijs was zaterdagmiddag tussen 14-15 uur net niet negatief. Toen werd er met volop zon en ook wind veel groene stroom opgewekt. 

Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool en werkzaam bij Gasunie, wijst op Twitter ook op het belang van LNG. In de Eemshaven meert iedere vier dagen een boot aan, goed voor 100 miljoen kuub vloeibaar aardgas. In plaats van Russisch aardgas zijn 'we' nu afhankelijk van boten uit onder meer de VS.

Minister Jetten en staatssecretaris Vijlbrief blijven de focus leggen op zuinig omgaan met energie, ondanks dat de gasopslagen in Nederland met gemiddeld 58,1% een stuk beter gevuld zijn dan vorig jaar rond deze periode (21,3%, stand 1 april). ING voorspelt dat bedrijven door verduurzaming dat ook gaan doen, zo meldt BNR.

De Haagse heren wijzen er in hun update over energie ook op dat de Europese Commissie werkt aan een inkoopplatform waarmee bedrijven uit verschillende EU-landen gezamenlijk gas kunnen inkopen. De inzet is om daarmee tegen betere voorwaarden gas in te kunnen kopen. Naar verwachting starten de eerste inkooprondes in mei.

Wie geothermie gebruikt, hoeft geen gas te gebruiken. Toch zijn telers die in de techniek investeerden als gevolg van de energiecrisis toch de klos. Een CDA-delegatie hoorde in IJsselmuiden in de Koekoekspolder hoe dat zit. 

Dit weekend gingen de laatste drie kerncentrales van Duitsland dicht. Bert Hubert laat op Twitter hoe dat er grafisch uitzag.

Het CBS gaat aan de hand van statistiek in op de oliesituatie. De oorlog in Oekraïne heeft vooralsnog weinig effect gehad op het Nederlandse olieverbruik, stelt men. 

De raffinaderijsector verbruikte in 2022, ondanks de afgekondigde sancties, nagenoeg dezelfde hoeveelheid ruwe olie en condensaat als in 2021. Het verbruik van motorbrandstoffen door het wegverkeer, bestaande uit lpg, benzine en diesel, is in 2022 ten opzichte van 2021 met 1 procent gedaald. De petrochemische sector verbruikte in 2022 15 procent minder olie voor niet-energetisch verbruik (bijvoorbeeld olie omzetten naar kunststof).

Om brandstoftekorten bij transport, landbouw en andere voor de samenleving belangrijke sectoren te voorkomen is vooraf door het overheidsorgaan COVA een grote hoeveelheid diesel ingekocht en opgeslagen. De zogenoemde strategische dieselvoorraden door COVA zijn hierdoor gestegen van 633 miljoen kilo in september 2022 naar 1 268 miljoen kilo in januari 2023. Daarnaast zijn ook de andere strategische voorraden groter dan een jaar eerder.

Oliekartel OPEC voorspelt krapte op de oliemarkt. Het verbruik zal mogelijk de productie gaan overtreffen. Bij BNR voorspelt econoom Han de Jong dat Europa de dupe wordt. Dat komt omdat Europa  maar voor 30 procent zelfvoorzienend is qua olie, wat betekent dat de economie klappen gaat krijgen van duurdere olie, voorspelt de econoom. 

Het Internationaal Energieagentschap komt met een rapport over de oliemarkt.