Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Focus aangebracht in actielijst gewasbescherming met 310 (!) punten

Het Jaarplan 2023 Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 is gepubliceerd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In het plan is op een rijtje gezet wat de acties voor dit jaar zijn om toe te werken naar de in 2019 vastgestelde visie over weerbare planten en teeltsystemen en daling van emissies en residuen. 

In totaal zijn er eind 2022, na consultatie van de markt, een lijst met 310 acties ontstaan. Teveel om zomaar even in één keer aan te pakken. Daarom is besloten focus aan te brengen en eerst de acties uit te voeren met de hoogste prioriteit. 

In het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming staan 153 acties. Hieraan zijn 106 acties van lopende programma’s voor emissiereductie toegevoegd en hebben afgeronde acties aanleiding gegeven tot het in gang zetten van vervolgacties en/of het opstellen van geheel nieuwe acties. Dit heeft ertoe geleid dat
er eind 2022 in totaal 310 acties zijn. Dit aantal kan in de komende jaren nog toenemen.


De bij het jaarplan betrokken partijen 

Visie
In 2019 is de volgende toekomstvisie opgesteld: In 2030 bestaat de land- en tuinbouw in Nederland uit een duurzame productie met weerbare planten en teeltsystemen, waardoor ziekten en plagen veel minder kansen krijgen en het gebruik van gewasbeschermings-middelen zo veel mogelijk kan worden voorkomen. Daar waar gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, is dit conform de principes van geïntegreerde gewasbescherming, nagenoeg zonder emissies naar het milieu en nagenoeg zonder residuen. Hiermee wordt tegelijkertijd een blijvend economische perspectief voor de land- en tuinbouw gerealiseerd.

De visie is op hoofdlijnen uitgewerkt in drie strategische doelen:
• Planten en teeltsystemen zijn weerbaar
• Land- en tuinbouw en natuur zijn met elkaar verbonden
• Nagenoeg zonder emissies naar het milieu en nagenoeg zonder residuen op producten 

Bekijk hier het hele jaarprogramma.

Publicatiedatum: