Ton van Dalen, Oxin Growers

"Late start Hollandse tomaten en paprika's, maar prijzen bieden perspectief"

Tholen - Als gevolg van de donkere maartmaand is met name de aanvoer van Hollandse tomaten en paprika's een stuk later op gang gekomen. De komkommer- en auberginetelers zijn al een tijdje in productie. Commercieel directeur Ton van Dalen van Oxin Growers maakt de balans op.

"In de komkommers heeft de eerste teelt een goede start gehad. Inmiddels is het prijsniveau weer teruggezakt naar een niveau tussen de 25 en 30 procent, een niveau wat je vaker ziet als iedereen in productie is. Een voordeel is dat we dit jaar in elk geval nog geen momenten hebben gehad dat de markt echt op zijn gat lag, zoals we anders rond week 12 weleens zagen", constateert Ton. Bij Oxin is het komkommerareaal gelijk gebleven. Landelijk staat er zo'n 30 hectare meer, grotendeels vanuit tomatentelers die overgeschakeld zijn op de komkommerteelt.

"Ook de uitbetaalprijzen van de aubergines zijn dit jaar goed gestart. Aan het begin zagen we zelfs prijzen rond de 3,50 euro per kilo, inmiddels zien we dat de prijs teruggezakt is naar een niveau rond de 1 euro, maar dat is nog altijd een 50 tot 60% hogere prijs dan vorig jaar", constateert Ton, tevreden. Bij gebrek aan belichte teelt en de donkere maand maart komt het tomatenseizoen dit jaar een stuk later op gang. "De belichte teelt die er is geweest, was op basis van contractprijzen. Geen teler in Nederland gaat met deze energieprijzen zonder prijsafspraken belichten."

"Voor alle tomatensoorten zien we een betere start dan vorig jaar. Bij de losse tomaten en kleinere types ligt de prijs wel 10-15 cent hoger, wat overigens ook nodig is om de gestegen kosten te compenseren. Met name bij de kleinere types, waarbij veel arbeid nodig is, hakken de gestegen arbeidskosten er flink in", zegt Ton. "Om die reden is er ook een verschuiving geweest van het kleinere tomatensegment naar de trostomaten. Bij het grovere segment zijn de prijzen meer in lijn met vorig jaar, maar we zitten nog maar aan het begin, dus het is afwachten wat de lente gaat betekenen voor de prijsontwikkeling."

De virusdruk blijft in tomatenland nog altijd boven de markt hangen. "We horen er misschien wat minder over, maar het is nog steeds aanwezig. Gelukkig worden er steeds meer resistente soorten geïntroduceerd, dat is hard nodig, want het risico van het virus blijft. En dat niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Spanje en Marokko. Belangrijk is dat deze nieuwe resistente soorten niet inboeten op smaak en hardheid."

"Ook de paprikateelt is later opgestart. Hier zien we een goede prijsontwikkeling met prijzen tussen de 2,50 en 3,50 euro die nu worden gemaakt voor de kleurtjes. Het Spaanse aanbod is vanwege de wisselende weersomstandigheden ver teruggezakt. Dat resulteert in een goede start voor het Hollandse seizoen en dat was vorig jaar wel anders", benadrukt de commercieel directeur.

"Als Oxin Growers zijn we één van de weinige telersverenigingen die groei in areaal hebben weten te realiseren. Dat is vooral aan de orde bij de paprika's waar we 50 hectare erbij hebben gekregen, maar ook hebben we het areaal tomaten en komkommers stabiel weten te houden, ondanks dat er enkele telers zijn gestopt. Al met al zijn we blij dat de telers de weg naar Oxin weten te vinden", besluit Ton.

Voor meer informatie:
Ton van Dalen
Oxin Growers
+31 (0)180 203 202
Ton@oxin-growers.nl    
www.oxin-growers.nl     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.