Kwekerij De Koning voert eerste frambozen 2023 aan bij BelOrta

BelOrta heeft in de ochtend van 14 april de eerste frambozen van 2023 verkocht. Producent Kwekerij De Koning uit Etten-Leur voerde deze primeurframbozen, van de Kwanza-variëteit, aan. Koper Ann De Rijck uit Brussegem drukte als eerste en kan zo pronken met de eerste lokaal geteelde BelOrta bessen van het seizoen.

"Met de primeurverkoop van onze eerste frambozen trappen we het binnenlandse zachtfruitseizoen af. De komende weken en maanden brengen we volop de lente (en zomer) in het land met de eerste verkopen van onze braambessen, blauwe bessen, rode bessen, kersen,...", zo meldt BelOrta.

Afgelopen jaar voerden de BelOrta producenten ruim 1 miljoen kg frambozen aan. Haar voornaamste variëteit blijft Kwanza. "Deze soort kenmerkt zich naast een lekkere smaak ook door haar stevige rode vrucht, langere beschikbaarheid en lange bewaarperiode. Dit maakt ze bijvoorbeeld ook geschikt voor verdere export."

Consumptie verdrievoudigd op 10 jaar tijd
Het afgelopen decennium is de populariteit van lokaal geteelde bessen, waaronder frambozen sterk toegenomen.

"Zo kende de consumptie van deze zoete bes een verdrievoudiging ten opzichte van 10 jaar geleden. Die stijging is onder meer te verklaren door een grotere en langere beschikbaarheid van lokaal geteelde frambozen. Die beschikbaarheid nam toe als gevolg van innovatieve teelttechnieken, spreiding van variëteiten en de komst van nieuwe rassen. Tot enkele jaren geleden waren lokaal geteelde frambozen immers slechts enkele maanden beschikbaar."

Daarnaast is er ook een grotere interesse merkbaar bij de consument. "Waar het aantal gebruiksmomenten zich vroeger wat beperkte tot het nagerecht, merken we vandaag dat frambozen in zowat elk gerecht en moment van de dag worden gebruikt."

Voor meer informatie:
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32 (0)15 55 11 11
info@belorta.be   
www.belorta.be      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.