KVK Bedrijvendynamiek 2023

Groei ondernemingen zet gestaag door, bijna 30 procent stoppers in land- en tuinbouw

In Nederland zijn er sinds 1 april 2.356.554 bedrijven. Op 1 april 2022 waren dat er nog 2.226.932. Een groei van 129.622 bedrijven ofwel een stijging van 5,8 procent. Deze groei vindt vooral plaatsvindt in de segmenten zzp en parttime zzp. Van het totaal aantal bedrijven in Nederlands wordt ruim 70 procent gevormd door (parttime) zzp’ers. Dit blijkt uit het KVK Bedrijvendynamiek 2023.

Starters 
Het aantal starters groeide met 12,6 procent van 67.359 in het eerste kwartaal van 2022 naar 75.825 in het eerste kwartaal van 2023 waarbij onder andere de sectoren Horeca (29,0%), Detailhandel (25,5%) en Zakelijke diensten (21,9%). In onder andere de sectors Groothandel (-10,5%) en Land- en tuinbouw (-1,5%) nam het aantal starters het sterkst af. De grootste groei als het gaat om het aantal starters zien we terug in Flevoland (20,3%), Limburg (20,2%) en Groningen (19,1%). De kleinste groei zien we in Overijssel (8,3%).

Stoppers
In het eerste kwartaal van 2023 stopten 46.205 ondernemers met hun bedrijf tegenover 40.114 in het eerste kwartaal van 2022. Dat zijn er ruim 6.000 meer dan het jaar ervoor wat gelijk staat aan een toename van 15 procent. De grootste toename van het aantal stoppers zagen ze onder andere in de sector Land- en tuinbouw (29 procent). In geen enkele sector nam het aantal stoppers af. Regio’s waar de grootste groei van het aantal stoppers te zien was, zijn Overijssel (23%), Friesland (19%) en Noord-Brabant (17%). In Zeeland is de groei van het aantal stoppers met 1 procent het kleinst.

Faillissementen
In het eerste kwartaal van 2023 gingen 641 bedrijven failliet tegenover 409 in het eerste kwartaal van 2022, een toename van 57 procent. In de sectoren Industrie, Horeca, Logistiek, Persoonlijke dienstverlening en Detailhandel verdubbelde het aantal faillissementen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.

Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management: "Het is opvallend dat het aantal ondernemers maar blijft stijgen. Gedurende de hele corona-periode is het aantal bedrijven alleen maar gestegen. Ook de energiecrisis en de hoge inflatie van het laatste jaar hebben deze stijging niet doen afvlakken, laat staan omkeren. Het laat zien dat het ondernemerschap voor een steeds grotere groep mensen een aantrekkelijke optie is. Kanttekening hierbij is wel dat deze stijging voor het overgrote deel komt door groei in het aantal (parttime) zzp’ers. In vrijwel alle sectoren, van zorg tot bouw, is deze groep sterk in omvang toegenomen.'

Coronapandemie
De in de coronapandemie hardst getroffen sectoren te weten Horeca en Detailhandel zijn ook -wellicht niet toevallig- de sectoren die de grootste groei laten zien in het aantal starters. Voor de sectoren Horeca en Detailhandel valt op dat deze niet alleen de hoogste aantallen starters laten zien, maar ook de in de top zitten bij het aantal faillissementen.

Terug naar normaal
Gé Gijsen, ondernemersadviseur bij KVK herkent de ‘terug naar het oude normaal’ als het gaat om de vragen die gesteld worden vanuit de sector: "De beperkingen die de Corona-pandemie met zich meebrachten zorgden ook in de sector Cultuur, sport en recreatie voor veel vragen aan ons en slapeloze nachten bij ondernemers. Bijvoorbeeld als het ging om het verkrijgen van TVL en de praktische invulling van de maatregelen. Onze indruk bij het Adviesteam is dat ondernemers in de cultuursector buitengewoon flexibel en doortastend zijn gebleken."

"Naast een groep die hun vak tijdelijk inruilden voor een bestaan in loondienst zagen we ook veel ondernemers die creatief met de situatie omgingen en als zelfstandige tijdelijk andere werkzaamheden gingen doen. Ik herinner me een geluidsman die vloeren ging leggen en een drummer die maanden zijn brood heeft verdiend als personal trainer in de buitenlucht. Inmiddels zien we dat de aard van de vragen weer meer lijkt op die van voor de Coronaperiode. Vragen gaan weer over het verkrijgen van vergunningen voor evenementen, hoe en waar je gekwalificeerd personeel kunt vinden en hoe je, in bepaalde situaties, het beste je administratieve processen inricht."

Het eerste kwartaal van 2022 ontving KVK ongeveer 415 unieke vragen van bestaande bedrijven uit deze sector, het eerste kwartaal van 2023 waren dat er ruim 350.

Bron: KVK


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.