Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het kasklimaat is heel bepalend voor productie"

Van alle onderdelen van de tomatenplant is het groeipunt het meest gevoelig voor een te hoge temperatuur. Hier worden de nieuwe bladeren en bloemen aangelegd en als dat mis gaat, stort de productie in. Op de tweede plaats van de lijst met de meest kwetsbare plantdelen staat de bloem. Te veel hitte zorgt voor kleine bloemen, die slecht zetten. Dat komt omdat het stuifmeel dan niet vruchtbaar is.

“Naarmate de temperatuur toeneemt, zien we dat in onze kassen ontwikkelen. Het gewas wordt te generatief, de bladeren worden korter en we krijgen problemen met de zetting en met de bloei. Een ander punt is dat de hommels bij hitte binnen in hun nestkast blijven. Je moet dat moment vóór zijn met coaten om de productie op gang te houden”, zegt Philippe Bertolotto. 

De tomatenplanten van Philippe Bertolotto zouden zonder ReduSol in de zomer minder produceren. Het moment van opbrengen en verwijderen is cruciaal, en vormt elk jaar een puzzel, vertelt hij hieronder.

Coaten met de helikopter
Zijn bedrijf, l’Earl Philippe in Eyguières, Zuid-Frankrijk, teelt ronde en trostomaten en coeur de boeuf (Côtelée Aumonière) in glazen en plastic kassen en tunnels. De afzet vindt direct plaats naar retail en groothandel.

“We coaten ReduSol met de helikopter in twee rondes. De eerste applicatie, op de glazen kas, vindt begin mei plaats. De plastic kas kan dan nog zonder coating. Begin juni neemt de helikopterpiloot zowel de glazen als de plastic kassen onderhanden. Vervolgens krijgt de plastic kas eind juni een tweede laag, de dikte hangt van het weer af. Als we denken dat de coating op het glazen kasdek toch nog te dun is voor het zomerweer, laten we de helikopter nog een derde keer komen”, vertelt hij.

Bij elke applicatie is het effect merkbaar. Het gewas heeft enkele dagen nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Daarna herwint het zijn groeikracht met meer bladvolume en een betere vruchtzetting.

Het juiste moment kiezen 
“Het is belangrijk om het goede moment uit te kiezen voor de applicatie. In de morgen kan het kasdek nog te nat zijn. Dan is goed coaten niet mogelijk. Later op de dag staat er vaak te veel wind. Dan is het moeilijker om de coating egaal op te brengen”, vertelt hij.

Ook het moment van verwijderen komt nauw. Zodra de vruchten slechter beginnen te rijpen is een maximale lichtinval in de kas nodig in plaats van schermen. “Vorig jaar hebben we half augustus ReduClean toegepast, toen er genoeg regen werd verwacht om de coating af te wassen. Maar het is een lastige beslissing.

In september kan het weer nog zo heet zijn dat de bladeren dan alsnog verbranden”, geeft Bertolotto aan. Hij denkt erover om dit jaar eerst één zijkant van het kasdek te wassen (de stijgende kant) en later pas de rest van het kasdek.

Beter voor gewas en personeel
ReduSol zorgt voor een beter kasklimaat: het is koeler, wat vochtiger en de ramen kunnen langer dicht blijven. Daardoor blijft CO2 beter binnen, wat een positief effect heeft op de productie.
“Het kasklimaat bepaalt voor 80% de productie”, zegt de teler. “Zonder coating zou je in de zomer vrijwel geen vruchten oogsten, die bovendien slecht gekleurd en misvormd zouden zijn. Nu blijven de productie en kwaliteit op peil."

"En wat net zo belangrijk is: ook het personeel voelt zich een stuk beter onder de coating. We zetten een extra laag ReduSol op het kasdek boven het middenpad om de instraling daar nog verder terug te dringen. Dat is voor ons allemaal plezieriger.”

Effect op wittevlieg
Tot slot speelt ReduSol een rol in de gewasbescherming. Als het erg heet wordt in de kas, vermenigvuldigt wittevlieg zich snel. De roofwants Macrolophus, die de wittevlieg leegzuigt, houdt juist niet van hitte en kruipt dan weg onderin het gewas. “Als je in het najaar de coating te snel verwijdert, kun je daarom opnieuw wittevlieg-problemen krijgen.

Ook dat is een belangrijk overweging om het schoonmaaktijdstip niet te vroeg te kiezen”, zegt Bertolotto. Al met al is hij tevreden over de inzet van ReduSol. “Het is een heel flexibele oplossing. De mogelijkheden voor finetuning liggen nog aan het eind van het coatingseizoen”, besluit hij.

Voor meer informatie:
Lumiforte                                                                                                Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 53 99
sales@redusystems.com
www.redusystems.com 

*ReduSystems is een merk van Lumiforte

Publicatiedatum: