Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanjaarden testen biologische bestrijder tomatenmineermot

In 2006 is de tomatenmineermot, een plaag die de tomatenplant aantast en grote verliezen veroorzaakt in de hele waardeketen, in Spanje opgedoken. Deze mot valt voornamelijk de bladeren van de plant aan om zich te voeden met het parenchym, een weefsel dat betrokken is bij een groot aantal fysiologische functies. Het dier kan ook de vruchten binnendringen en schade veroorzaken waardoor ze onverkoopbaar worden.

In extreme gevallen zal de mot ook scheuten aanvallen en zo de groei van de plant in gevaar brengen. Volgens gegevens van de coöperatie Conca de la Tordera heeft de plaag tussen 2018 en 2020 verliezen van 19% tot 35% veroorzaakt. Naast deze verliezen moet men ook rekening houden met productretouren door klanten.

De tomatenmineermot is een van de belangrijkste fytosanitaire problemen van de tomatenteelt wereldwijd. Om dit probleem aan te pakken is een operationele groep, gecoördineerd door het Institute of Agri-Food Research and Technology (IRTA), opgericht om de biologische bestrijding van de plaag te bevorderen en de afhankelijkheid van insecticiden te verminderen. Biologische bestrijding is een veel gebruikte strategie in de tomatenteelt om plagen te bestrijden en wordt beschouwd als een van de beste instrumenten om plagen te bestrijden en de milieu-impact van de tuinbouw te verminderen, in overeenstemming met de Europese Green Deal.

De operationele groep zal werken met de parasitoïde Dolichogenidea gelechiidivoris, een natuurlijke vijand van de tomatenmineermot. De  larve van deze parasiet ontwikkelt zich door zich te voeden met het lichaam van een gastheer, in dit geval de tomatenmineermot, waardoor deze sterft. In het kader van het project zullen zowel het beheer van de parasitoïdenpopulaties als de schaalvergroting van de kweek worden bestudeerd door middel van uitzetproeven op commerciële velden in het teeltgebied van Maresme. De telers van de coöperaties en de technici van de Plant Defense Groups (ADV) die aan het proefproject deelnemen, zijn pioniers op het gebied van het gebruik van natuurlijke vijanden voor de biologische bestrijding van plagen in tuinbouwgewassen, en meer bepaald in tomaten.

Het project is mogelijk dankzij de medewerking van vier coöperaties uit de Maresme: Conca de la Tordera, Progrés-Garí, Agrícola Vilassar de Mar en Cabrera de Mar. De IRTA is belast met de coördinatie van de operationele groep, de leidende entiteit van het project is de coöperatie Conca de la Tordera en de overige coöperaties zullen de uitvoering van de proeven volgen en ondersteunen. Zij zullen hun bedrijven beschikbaar stellen voor het uitvoeren van proeven. De Federatie Selmar en de ADV van de Baix Maresme zullen de werkprotocollen opstellen, de verslagen en de te leveren prestaties beoordelen, de teeltactiviteiten plannen en controleren en de resultaten van het project verspreiden.

Voor meer informatie:
Marina Campos Franco
Técnica de Comunicación IRTA
T: +34 93 467 40 40 (Ext. 1326)
M: +34 674 050 305
marina.campos@irta.cat  

Publicatiedatum: