"Spot Sprayen is het uiteindelijke doel"

Spuitrobots op de markt gebracht in Israël en Spanje

Automato Robotics is een in Israël gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd is in robotica en software die wordt gebruikt voor passieve kassen, waar geen infrastructuur voor automatisering is. Het bedrijf wil met hun innovaties de arbeidscrisis in de tuinbouw het hoofd bieden en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in kassen verminderen.

"We realiseerden ons dat, naast de moeilijkheden om werknemers aan te werven, de mensen die uiteindelijk in de tuinbouw werken worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, zoals gewasbeschermingsmiddelen. Met onze robots en software willen we deze omstandigheden verbeteren voor de ongeveer 5 mln ha passieve kassen en beschermde omgevingen wereldwijd," zegt Dror Erez, CEO van Automato Robotics.

In de afgelopen anderhalf jaar heeft het bedrijf de AutoSprayer ontwikkeld met behulp van hun autonome platform voor kassen dat ook wordt gebruikt voor hun tomatenoogstrobot en een collaboratieve tomatenbestuivingsrobot. AutoSprayer is geschikt voor alle soorten kasgewassen, bespaart op arbeidskrachten en kan de materiaalstroom nauwkeurig regelen. De robot werd afgelopen zomer in Spanje geïntroduceerd.

Naar Spanje en Israël
De belangrijkste doelmarkt voor het bedrijf is Spanje, aangezien de grootste concentratie passieve kassen te vinden is in de zuidelijke regio Almeria. Toen dit werd aangekondigd, begonnen ook telers in het thuisland van het bedrijf, Israël, om het product te vragen.

"We vroegen overheidssubsidies aan om ons te helpen bij de introductie in Israël. We moesten het product aanpassen aan de Israëlische markt omdat er enkele verschillen zijn tussen Israëlische en Spaanse kassen. De meeste kassen in Israël hebben palen in het midden van elke derde rij om het dek omhoog te houden, wat het voor robots moeilijker maakt om autonoom door de kas te navigeren. Het oplossen van dit probleem was niet eenvoudig, maar na drie maanden hebben we onze navigatiesoftware aangepast om nauwkeuriger door de smalle paden tussen de palen en de gewassen te kunnen manoeuvreren. Het resultaat is dat onze navigatiesoftware veel nauwkeuriger is dan voorheen, dus uiteindelijk heeft de uitdaging ons geholpen ons product te verbeteren," zegt Dror.

Als gevolg daarvan is Automato Robotics begonnen met het leveren van hun diensten in zowel Spanje als Israël, bij Perichan Group in Spanje en in Israël bij Malka farm.

AutoSprayer op Malka farm, Israël 

Een op diensten gebaseerde sector
Het bedrijf wil autonome sproeidiensten aanbieden als bedrijfsmodel, omdat ze geloven dat de markt over ongeveer twee jaar op diensten gebaseerd zal zijn in plaats van op aankopen, zoals nu het geval is.

"We willen deze trend voor zijn. En ons platform zal ook meer diensten aanbieden. Op dit moment zijn de meeste nationale subsidies wereldwijd echter nog gericht op de aankoop van producten en robots. Daarom zijn we begonnen met de verkoop van de robot om de markt te penetreren."

Het bedrijf gebruikt nog steeds het servicemodel en zal dit uitbreiden totdat ze de overstap kunnen maken naar alleen dienstverlening.

AutoSprayer bij de Perichan Group, Spanje

Volgende stap: Spot Spraying
Ondanks de grote stappen die het bedrijf al heeft gezet op het gebied van de vermindering van gewasbeschermingsmiddelen, is het einddoel op hun routekaart nog lang niet in zicht, het einde dat bekend staat als Spot Spraying.

"Op dit moment gebeurt het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen niet erg precies. Er is geen echte controle in het proces. Je hebt een tank, je spuit het rond in de kas, en dat is het wel zo'n beetje. Technologie helpt om de stroom continu te controleren. Met onze sproeier kunnen we precies controleren en meten hoeveel er in elke meter van elke rij wordt gespoten. Maar dat is slechts een begin. Spot Sprayen is het uiteindelijke doel. Robots autonoom door de kas laten lopen, de ziekte of plaag in het voorstadium detecteren en alleen de exacte plek besproeien die nodig is, waarbij niets wordt verspild en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot het minimum wordt beperkt."

Momenteel worden al stappen gezet in de richting van dit einddoel, met experimenten bij Bayer. Meer hierover zal worden besproken in het vervolgartikel, waarin Dror dieper zal ingaan op de experimenten en Spot Spraying als concept.

Aan de andere kant is Automato Robotics, zoals veel andere robotbedrijven, op zoek naar investeringen om de afzet van AutoSprayer uit te breiden en meer diensten te implementeren. "De combinatie tussen de Agritech boom en de financieel uitdagende tijden voor robotica/ontwikkelaars biedt een unieke kans voor investeerders," beweert Dror.

Voor meer informatie:
Dror Erez
Automato Robotics
17 Yahalom Street
Beit Yehoshua, Israël
4059100
+972 547684989
www.automatorobotics.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.