Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pilot data-gestuurd telen bij Vereijken: minder onbalans en voorspelbaardere groei

Het Nieuwe Telen (Plant Empowerment) wordt op steeds grotere schaal toegepast. Elke teler kan in principe met beperkte middelen rendement uit Het Nieuwe Telen (HNT) halen en er energie mee besparen. Vereijken Kwekerijen doet dat al jaren en werkt mee aan een pilot, zo valt te lezen op Kas als Energiebron. Met de data die het bedrijf belangeloos deelt, ontwikkelen experts een beslissingsondersteunende tool die HNT voor vrijwel iedere teler toepasbaar maakt. 

In de hoofdgewassen vormt HNT al jaren een beproefde methode om het klimaat te optimaliseren, het energiegebruik te verminderen en opbrengsten te verhogen. En het goede nieuws is dat het binnen ieders bereik ligt. Ook als er geen voorwerk is verricht met toegepast onderzoek in specifieke gewassen. De principes van HNT of Plant Empowerment zijn universeel. Wat een bredere toepassing kan bespoedigen, is de juiste basiskennis, wat hulpmiddelen en vooral het durven vertrouwen op data en groeimodellen.

“Mijn collega’s en ik hebben lang op gevoel geteeld”, zegt teeltmanager Stefan Biemans van Vereijken Kwekerijen, verantwoordelijk voor de teelt van Tasty Tom op locatie Someren. “Daarmee haalden we goede resultaten. Toen Het Nieuwe Telen de kop opstak, wilden we daar uiteraard wel meer van weten. Jaren geleden zijn we met alle teeltmanagers tegelijk op cursus gegaan. Dat bracht ons allemaal op hetzelfde denkniveau en dat hielp bij de implementatie. We meten inmiddels meer en op de juiste plaatsen. Onder andere met PAR-meters boven de lampen in belichte afdelingen en met meetboxen op verschillende hoogten, ook boven het scherm.”

Lees hier verder op Kas als Energiebron 



 

 

 

 

Publicatiedatum: