Vergaderen in hightech kassen bij Inholland Delft

Vanaf februari is het mogelijk om in twee hightech kassen te vergaderen bij Hogeschool Inholland Delft. Deze multifunctionele werkgroep is gerealiseerd is samenwerking met oud-student Tuinbouw & Agribusiness Ruben Kalkman, op dit moment werkzaam bij Bom Group. Studenten en collega's krijgen een goed beeld van de hedendaagse kassen: "Deze multifunctionele kas laat echt zien hoe goed groen en techniek samengaan." Daarnaast is het een ervaring om in een levensechte kas te werken. 

Ben van der Sluijs (procescoördinator bij Hogeschool Inholland Delft) is trots op het resultaat. Ben: “Vorig jaar hebben we een investeringsaanvraag gedaan, nadat we geïnspireerd waren door de kassen die bij onze locatie in Alkmaar staan. Ik ben vervolgens langs Martijn Haas (opleidingsadviseur Agri & Food bij Hogeschool Inholland) gegaan en hij koppelde mij direct aan oud-student Ruben Kalkman.”

Ruben is na zijn opleiding nu een aantal jaar werkzaam in de kassenbouw. Ruben: “Toen Inholland mij opbelde was ik direct enthousiast. Het is prachtig om het onderwijs te koppelen aan dit type projecten. Wij hebben dit al een keer eerder uitgevoerd voor de Wageningen University & Research (WUR). Toch voelde dit project extra bijzonder, omdat ik hier zelf op school heb gezeten.”

Na een aantal gesprekken, werd het contract ondertekend en konden Ruben en het team van Bom Group aan de slag met het bouwen van de kassen.


Links Ben van der Sluijs schudt Ruben Kalkman de hand met op de achtergrond de kassen.

Een levensechte kas
Normaliter wordt er met het bouwen van kassen rekening gehouden met veel verschillende externe factoren zoals wind, regen of sneeuw. Nu is dat voor een kas die binnen gaat staan niet nodig, maar wordt er wel met andere factoren rekening gehouden. Ruben: “Vooral de veiligheidseisen zijn van groot belang geweest. Zo moeten het glas en de onderbouw stevig zijn en er moeten voldoende mensen in kunnen vergaderen.

Maar het belangrijkste was vooral dat de kassen een representatieve uitstraling hebben. Ze moeten levensecht lijken op de tuinbouwkassen waar uiteindelijk onze studenten ook in gaan werken.” Ruben heeft verschillende lijntjes uitgegooid bij leveranciers om bepaalde elementen in de kas zo echt mogelijk eruit te laten zien. “Hierdoor hebben we een kas neergezet zonder gewas, maar is het wel een kas die over alle kenmerken beschikt van een hightech tuinbouwkas van deze tijd."


De hightech kas van bovenaf gezien.

Een multifunctionele ruimte
Deze multifunctionele ruimte heeft naast vergaderen nog andere doeleinden. Ben: “Ik sprak  met een docent die aangaf dat er smaaktesten met de opleiding 'Food Commerce and Technology' hebben plaatsgevonden. En je ziet ook dat er veel studenten gewoon gaan zitten.” Ben vult aan: “Het is een bijzondere plek om in te werken."

"Het lijkt alsof je midden in de reuring zit van het restaurant, maar omdat het goed is afgesloten ervaar je voldoende rust om te werken. We gaan nog aan de slag met akoestiek in de kas. Er worden hiervoor nog grasmatten ingelegd. Ook zullen er CTOUCH schermen worden geplaatst zodat er daadwerkelijk les in kan worden gegeven voor een kleine groep. Echt een multifunctionele ruimte, waarbij we collega’s willen stimuleren deze ruimte te gaan gebruiken.” 

Waar groen & techniek samenkomen
Naast dat de kas een visueel middel is om de tuinbouwopleiding en -sector te vertegenwoordigen, kunnen ook de technische opleidingen van Hogeschool Inholland geïnspireerd raken door de kas. Ruben: “We hebben een aluminium goot geplaatst waar normaal water doorheen stroomt. Dit plakken we eigenlijk altijd af bij een kas van een tuinder, maar bij deze kas hebben we dit expres opengelaten.

"We hopen hiermee de technische studenten te inspireren. Ze kunnen namelijk heel goed zien hoe deze kas gebouwd is en hoe alle materialen op elkaar gemonteerd zijn. Deze multifunctionele kas laat echt zien dat hoe goed groen en techniek samengaan.” Ben vult aan: “Normaal gaan onze studenten naar het Westland om te leren hoe de kassen eruitzien. Dit is nu niet meer nodig aangezien we een levensecht model midden in het pand hebben staan.” 

Naast dat de kas gebruikt zal worden voor het onderwijs, is het ook mogelijk om de kas te gebruiken voor de werving van nieuwe studenten. De kas kan worden aangesloten op water en dus ook echt gebruikt worden voor teelt. Hierdoor kunnen studiekiezers al een kijkje krijgen in de wereld van de tuinbouw.


Studenten aan het werk in de kas. 

Bron: Hogeschool Inholland Delft 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.