Het afgelopen jaar creëerde een ongekende situatie voor de tuinders van Reichenau met een focus op "glasteelt". Aan de ene kant stijgende energiekosten en duurdere teeltkosten, aan de andere kant onzekerheid bij de consument in combinatie met een sterke terughoudendheid om te kopen. Het was echt een uitdagend jaar wat de verkoop betreft, vooral door het grote aandeel van biologische groenten (bijna 50 procent), zegt bedrijfsleider Johannes Bliestle, die kritisch de balans opmaakt.
De hoge temperaturen vanaf maart 2022 leidden tot een vroege start van het groenteseizoen met snel oplopende hoeveelheden. Bovendien was de vraag van particuliere huishoudens naar groenten weer wat zwakker na de twee coronajaren. Tegelijkertijd waren consumenten duidelijk onzeker en terughoudend in hun aankopen met het oog op de oorlog in Oekraïne en de sterk gestegen kosten van levensonderhoud. Regionaliteit verloor aan belang in de handel. In plaats daarvan werd het winkellandschap in 2022 gekenmerkt door aanbiedingen, prijsverlagingen en de strijd om marktaandelen. Volgens de AMI consumentenprijsindex werden verse producten in 2022 12,1% duurder voor de consument. Groenten met 4,9% en fruit met 0,4% stegen slechts matig.
Aanvoer van verse regionale groenten verzekerd
Ondanks zeer moeilijke algemene omstandigheden zorgden de tuinders van Reichenau met 14.000 ton verse groenten opnieuw voor de aanvoer van gezonde, lokale groenten. Binnen de afzonderlijke groenteproducten waren er echter kleine veranderingen. Zo werden voor de ongeveer 3,9 miljoen kroppen sla noch de hoeveelheid noch de gemiddelde prijs van het voorgaande jaar gehaald. Een ander belangrijk product, komkommers, kende ook een lichte volumedaling, maar die werd ruimschoots goedgemaakt door een aanzienlijke toename van de minikomkommers, die in totaal 3,2 miljoen stuks bedroegen.
Met een oogst van meer dan 2.000 ton biologische tomaten kwam praktisch elke vijfde biologische tomaat in Duitsland uit het teeltgebied van Reichenau-Gemüse eG. Maar niet alleen bij de teelt van tomaten scoort het zuidelijkste teeltgebied van Duitsland punten, ook wat betreft rassen, diversiteit en smaak. De teelt van paprika's is door de toegenomen vraag enigszins verschoven in de richting van aubergines. Met meer dan 3 miljoen is de teelt dus met bijna 50% toegenomen.
Vooruitzichten voor het groenteseizoen 2023
Zelden was het zo moeilijk om een vooruitblik op het komende groenteseizoen te geven als dit jaar. Een einde van de oorlog is niet in zicht, en dus is er geen noemenswaardige verlaging van de energieprijzen te verwachten. Bijgevolg moeten de tuinbouwbedrijven zich voorbereiden op verdere stijgingen van de teeltkosten. "De bedrijven bekijken daarom welke gewassen rendabel zijn om te telen en of alle gebieden ook beplant kunnen worden. Daarom verwachten we in 2023 een daling van de volumes voor afzonderlijke groentesoorten", zegt directeur Johannes Bliestle.
Dit jaar begon Reichenau-Gemüse eG het seizoen zeer vroeg met slasoorten, mede dankzij de zachte winter en veel zon. "Door het wat slechtere weer in maart liep de start van de oogst van de volgende gewassen wat vertraging op. Niettemin zijn de eerste regionale komkommers, tomaten en paprika's al onderweg naar de consument."
Voor meer informatie:
Reichenau-Gemüse-Vertriebs eG
Marktstr. 1
D-78479 Insel Reichenau, Duitsland
Tel.: +49 7534 9200-30
[email protected]
www.reichenaugemuese.de