Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dankzij de technologie slagen we erin om onze gewassen nauwlettend te volgen"

Relatief kleine investeringen doen om de natuurlijke en energiebronnen te rationaliseren en om te telen volgens de principes van voedselveiligheid. Automatiseren om de technologische en digitale teeltprocessen duurzaam te maken en tegelijkertijd de behoefte aan arbeidskrachten te verminderen en de economische voordelen te maximaliseren - dat is het verhaal van "Le Tre Virtù", een bedrijf dat zachtfruit teelt in het zuidoosten van Sicilië.

Gabrile Cardini (Le Tre Virtù) en Luca Occhipinti (Lualtek).

Het bedrijf investeerde niet alleen in automatisering van de kas, bijvoorbeeld voor het openen en sluiten van de kassen, maar ging nog verder; het gebruikte sensoren om de teelt te "verfijnen" via  wetenschappelijke methoden.

Op de foto: mini-weerstation + anemometer + anemoscoop. Alles draadloos, er is geen internetverbinding nodig.

De technologie om teeltprocessen te rationaliseren en maximaliseren wordt geleverd door Lualtek, eigendom van de broers Luca en Alessio Occhipinti.

"Het bedrijf kan de kas op afstand beheren en de nodige ingrepen programmeren, zoals het gedeeltelijk of volledig openen van de zijkanten of het dek. Bovendien maken substraatsensoren het mogelijk de beschikbaarheid van water en de waterretentiecurve te controleren, waardoor de teeltresultaten kunnen worden verbeterd. Alles kan vooraf worden gepland, maar het is mogelijk om in te grijpen bij elke verandering van de weers- of plantomstandigheden, zelfs heel plotselinge veranderingen."

Boven en onder: Lualtek, actuatoren die het mogelijk maken om alles (irrigatie, vorstbescherming, bevochtiging, enz.) op afstand te activeren (op basis van sensorwaarden). In dit geval openen of sluiten ze de zijdeuren of daken terwijl de externe anemometer en anemoscoop de windkracht en -richting meten.

"Het is de teler of de agronoom die via onze app instellingen doet, op basis van de waarden die zijn aangeleverd door ons externe weerstation, dat ook een anemometer en een anemoscoop en sensoren in de kas bevat. Met de verzamelde en verwerkte waarden kunnen onze algoritmes de te nemen acties verwerken, d.w.z. een deel van of de hele kas sluiten als de wind toeneemt of als de temperatuur daalt.

Het systeem zal ingrijpen om de teeltomstandigheden (temperatuur, vochtigheid, waterretentie in de planten, en alle andere waarden die de teler kan controleren met het reeds op het bedrijf aanwezige instrument) op de gewenste toestand te brengen. Uiteraard kunnen telers ook op afstand ingrijpen op basis van hun eigen ervaring, anticiperen op andere scenario's of de mogelijke gevolgen inschatten."

Boven: thermo-hygrometer die de temperatuur, vochtigheid, dauwpunt en VPD (vapor pressure deficit) meet.

"Dankzij de technologie van Lualtek slagen we erin om onze gewassen nauwlettend te volgen. Zo kunnen we de teelt optimaliseren en de kosten en het verbruik van energie, water en arbeid verlagen om hogere volumes van hoogwaardige producten te verkrijgen," meldt Gabriele Cardini van "Le Tre Virtù."

Boven: tensiometer die de zuigkracht van wortels meet, d.w.z. de waterspanning, uitgedrukt in hectopascal. Hij doet dit via het poreuze uiteinde van de wortels en helpt te berekenen hoeveel water er voor de wortels beschikbaar is in het substraat.

De toegevoegde waarde van het Lualtek-systeem is dat het niet op het elektriciteitsnet hoeft te worden aangesloten en ook geen internetverbinding nodig heeft, omdat de technologie gebruik maakt van radiofrequenties (LoRaWAN).

Voor meer informatie:
Luca Occhipinti
Lualtek srl
+39 3760494945
info@lualtek.io
www.lualtek.io 

Publicatiedatum: