Vilmorin-Mikado Atlas introduceert ToBRFV-resistente tomatenrassen in Marokko

De tomatensector in Marokko beleeft momenteel een van zijn slechtste seizoenen en wordt geconfronteerd met commerciële uitdagingen en natuurrampen. Onder deze problemen, en niet de minste, is de fytosanitaire schade, namelijk het ToBRFV-virus, de oorzaak van het verlies van 10-15% voor dit seizoen volgens vertegenwoordigers van de telers.

Het is in deze context dat Vilmorin-Mikado Atlas in maart 2023 nieuwe tomatenrassen onthult die resistent zijn tegen ToBRFV. Karima El Alami van het zaadbedrijf: "Gezien de ernstige schade die deze ziekte veroorzaakt wachtten de Marokkaanse tomatentelers een betrouwbare oplossing om hun gewassen tegen deze ziekte te beschermen."

"De introductie van de nieuwe rassen is de kroon op een lang ontwikkelingswerk dat 5 jaar heeft geduurd," zegt Karima. "Na langdurige inspanning zijn we momenteel in de eindfase met de rassen die zijn geregistreerd door het nationale bureau voor voedselveiligheid en klaar voor commercialisering."

Mohamed Chari van Vilmorin-Mikado Atlas licht de technische specificaties van de nieuwe rassen toe. "De twee rassen die we op de markt brengen zijn curioso F1 en intuitivo F1 cherrytomaten. Het zijn segmenten van de ronde cherrytomaat en kunnen voor twee doeleinden worden gebruikt: trossen en individuele oogst, afhankelijk van de dichtheid die de teler hanteert. Bij de proeven die vorig jaar zijn georganiseerd en de andere die dit jaar worden uitgevoerd hebben de rassen zich zeer goed gedragen wat betreft opbrengst en vruchtkwaliteit en ook wat betreft stevigheid en houdbaarheid. Voor deze twee nieuwe rassen hebben we de kenmerken van onze marktleidende rassen behouden, zoals genio-intuitivo F1 en daarnaast hebben we resistentie tegen ToBRFV ingebouwd."

Mohamed: "Het ras Curiozo F1 levert een sterke plant, met een goede groeikracht en een goede bladbedekking. Het behoudt altijd zijn continuïteit, een mooie bos, met een stevige stengel, die zijn versheid behoudt tot op verre bestemmingen. Wat Intuitivo F1 betreft, de plant is goed uitgebalanceerd, met een zeer goede blad/vrucht verhouding, en een betere kwaliteit van het fruit, de kleur is goed, de stevigheid en houdbaarheid zijn prima en natuurlijk de resistentie tegen ToBRFV."

De presentatie van de nieuwe rassen vond plaats in Agadir, bolwerk van de Marokkaanse tomatensector, met deelname van alle belanghebbenden, aldus Karima. "Ons eerste Tomatenseminar werd gehouden in het Technology Transfer Center op 8 maart 2023 in Agadir. Het doel van deze open dag was om onze commerciële rassen, evenals onze nieuwe rassen die resistent zijn tegen het ToBRFV-virus voor te stellen aan de betrokkenen uit de tomatensector.

Het evenement bracht bijna 150 deelnemers samen: telers, exporteurs, teeltbedrijven, leden van ONSSA (Nationaal Bureau voor Voedselveiligheid), leden van FNIS (Nationale Interprofessionele Federatie van Zaden en Planten) en bedrijfsleiders van APEFEL (Marokkaanse vereniging van groenten- en fruittelers). Onze deskundigen hebben zich tijdens het seminar beziggehouden met de problemen van de telers en hen een unieke gelegenheid geboden om hun zorgen te bespreken rond twee uitwisselingssessies, namelijk de ToBRFV en de voedselketen."

Voor meer informatie:
Karima El Alami & Mohamed Chari
Vilmorin-Mikado Atlas
+2125222-43854
karima.elalami@vilmorinmikado.com
mohamed.chari@vilmorinmikado.com
www.vilmorinmikado.ma


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.