Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Veel Nederlanders willen in de land- en tuinbouwsector werken"

Veel Nederlanders staan open voor werk in de land- en tuinbouw, waarvan een groot deel de voorkeur geeft aan de boomkwekerij. De sector kan als werkgever wel beter in beeld komen. 

Dat kwam naar voren tijdens het webinar ‘Help! Hoe kom ik aan personeel?’ dat Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) bomen, vaste planten en zomerbloemen op woensdagavond 5 april hield. Robert Veenstra (Werkgeverslijn/LTO Noord) gaf daar de resultaten uit een arbeidsmarktonderzoek dat in 2022 is gehouden onder ruim 1.200 Nederlanders tussen 18-67 jaar die werken of open staan voor werk.

Positief sentiment
22% van hen staat misschien wel open voor werk in de land- en tuinbouw, en 6% staat er zeker voor open. „Er ligt dus best een groot potentieel”, zei Robert op het webinar. In het onderzoek was ook gevraagd welke deelsector de voorkeur zou hebben. 29% wil het liefst werken in de boomkwekerij. „Het valt wel op dat de sector velen toch aanspreekt.”

Werkende Nederlanders kijken overwegend positief naar de sector, omdat men het maatschappelijk en economisch belang ervan erkent. Het is een sector om trots op te zijn, en er wordt flink gewerkt. „Het sentiment is positief”, vatte Robert samen, „maar in hoeverre is de sector in beeld als werkgever? Bij 56% in zijn geheel niet.”

Mismatch
Op een aantal punten scoort de sector niet goed bij de verwachtingen van werkende Nederlanders. „Er is een mismatch. Ze vinden het bijvoorbeeld het belangrijkst dat een werkgever doorgroeimogelijkheden biedt.”

Binnenkort zijn delen van het webinar terug te kijken via LTO YouTube, inclusief adviezen over hoe kwekers beter in beeld kunnen komen als werkgever.

Bron: LTO Nederland bomen, vaste planten en zomerbloemen

Publicatiedatum: