Voorwaardelijke boete en schadevergoeding na arbeidsongeval in kas

De Rechtbank Rotterdam heeft een werkgever van een glastuinbouwbedrijf veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 50.000 euro met een proeftijd van 2 jaar. Bij installatie van een lekkende circulatiepomp ging het fout met heet water, waardoor een medewerker van de technische diens van het bedrijf uiteindelijk overleed.

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank oog voor de glastuinbouwpraktijk. De rechtbank wil met de voorwaardelijke straf ervoor zorgen dat de werkgever in de toekomst extra scherp is op veiligheid en naleving van de regels.

De rechtbank weegt in het voordeel van de werkgever mee dat na het overlijden van het slachtoffer binnen het bedrijf extra veiligheids-maatregelen zijn getroffen en dat de werkgever tot op de dag van vandaag betrokkenheid heeft getoond bij de nabestaanden van het slachtoffer. 

De rechtbank benadrukt dat niet is gebleken dat de verdachte de veiligheidsrisico’s ten aanzien van haar medewerkers bewust heeft genegeerd. Aan de geldende wet- en regelgeving werd niet voldaan. Volgens de rechtbank heeft het bedrijf 'nagelaten een adequaat veiligheidsbeleid te voeren en concrete veiligheidsmaatregelen te treffen met betrekking tot de werkzaamheden.' 

De werkgever moet van de rechtbank ook een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden. De rechtbank deed op 6 april uitspraak. Het ongeluk vond plaats in de zomer van 2021.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.