Gemeente Westland ondertekent steunverklaring voor opschalen campusvorming

De gemeente Westland heeft deze week een steunverklaring ondertekend voor de definitieve aanvraag die de Greenport Horti Campus uiterlijk maandag 17 april indient bij Katapult. Doel van deze steun is het verkrijgen van een financiële injectie voor het mbo en hbo in de Greenport West-Holland.

In de aanvraag van de Greenport Horti Campus bij Katapult, een nationaal netwerk van 450 samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven, staat een aantal vraagstukken centraal.

  1. Antwoorden vinden op vragen die bij glastuinbouwondernemers leven over digitalisering in relatie tot energieneutraliteit;
  2. Het opvullen van de missing link tussen bedrijven en onderwijs.

Studenten koppelen aan vraagstukken bedrijven
Het antwoord op die vragen wordt wat de Greenport Horti Campus betreft gevonden door studenten (mbo en/of hbo) actief te koppelen aan actuele innovatieopdrachten van bedrijven. Na goedkeuring kan in september 2023 gestart worden met het uitvoeren van de plannen.

De beoogde aanvraag heeft een omvang van 9 miljoen verspreid over 4 jaar met uitzicht op nog 3 miljoen in jaar 5 en 6. De Westlandse regiocampus en het World Horti Center in Naaldwijk ondersteunen bij de aanvraag.

Steun en financiering
De gemeente Westland spreekt niet alleen haar steun uit, maar draagt ook financieel haar steentje bij aan dit initiatief. Dat gebeurt in de vorm van personele inzet, maar ook door subsidie te verlenen aan drie deelprojecten uit de plannen.

RoboCrops: Steeds vaker gebruiken ondernemers in de glastuinbouw digitale innovaties, zoals robots, drones en kunstmatige intelligentie. Binnen Robocrops staat handsfree telen centraal. Enerzijds door teeltbedrijven en techbedrijven met elkaar in contact te brengen en een energiek ecosysteem te ontwikkelen, en anderzijds door het ontwikkelen en organiseren van test - en validatielocaties voor innovaties.

Learning Community: Dit is een samenwerking van Onderwijs en Onderzoeksinstellingen (MBO Westland, Inholland en Leiden Delft Erasmus federatie) en het bedrijfsleven, met name via WHC en de Greenport West-Holland. Hierbinnen wordt in projectonderwijs gewerkt aan werkelijke vraagstukken uit het bedrijfsleven.

Leven Lang Ontwikkelen: een initiatief voor leerlingen op het mbo en hbo als het gaat om onderwerpen als digitalisering van teelt, logistiek, energieneutraliteit en marketing.

Tuinbouw van de toekomst
Wethouder Pieter Varekamp van Westland (Economie) is lid van de regiegroep GHC Katapult die is gevormd om zorg te dragen voor bestuurlijke verankering in de regio. Varekamp: “Met dit project zetten wij als Westland een belangrijke stap in het verkrijgen en vastleggen van kennis over de tuinbouw van de toekomst. Dat zien wij graag samenkomen in een florerende en innovatieve Greenport Horti Campus Westland.”

Bron: Gemeente Westland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.