Iraanse exporteurs gefrustreerd door riskante betalingsvoorwaarden in Golfstaten

De vraag van de Golfstaten naar Iraanse producten is de afgelopen weken aanzienlijk toegenomen, maar niet op de manier die de Iraanse exporteurs zouden willen. "Er is een sterke vraag naar bepaalde groenten en fruit, maar de manier van zaken doen laat veel te wensen over," zegt Hadi Mirzaei, CEO van het Iraanse exportbedrijf Darya Noosh Payab Trading.

Wat de AGF betreft, waarnaar de vraag toeneemt: "Dat zijn vooral tomaten, komkommers en courgettes. De stijging van de vraag naar deze groenten is het gevolg van de Ramadanmaand. We verwachten ook een stijging van de vraag naar watermeloen, nectarines, perziken, kersen en aardbeien wanneer het binnenkort warmer wordt in de landen van bestemming."

De meest dynamische markten zijn volgens Mirzaei "vooral de VAE en Qatar. De VAE absorberen de grootste hoeveelheden en de Qatarese markt groeit aanzienlijk. De vraag vanuit Oman is langzamer dan verwacht. We zien ook een sterke groei op de Russische markt."

De verzoeken die Iraanse exporteurs krijgen, vertalen zich niet noodzakelijkerwijs in deals, voegt Mirzaei eraan toe. "Hoewel de belangstelling groot is, krijgen we steeds vaker riskante betalingsvoorwaarden en ontoereikende prijzen aangeboden. Kopers zijn ook geneigd rechtstreeks van telers te kopen om lagere prijzen te krijgen en niet vooruit te hoeven betalen, wat zeker averechts zal werken. Veel importeurs willen verkoop op krediet en betaling na levering normaliseren, wat voor ons te riskant is."

Mirzaei: "Sinds januari profiteren veel afnemers ook van de devaluatie van de Iraanse rial en gebruiken die als motief om de markt te controleren en dag na dag lagere prijzen aan te bieden. Dat leidt tot grote prijsschommelingen en een uitholling van onze marges."

Deze riskante omstandigheden stellen het geduld van de exporteurs op de proef. "Als dit zo doorgaat, zullen er in de toekomst zeker grote veranderingen in de markt optreden. We zullen op zoek gaan naar andere regio's om onze producten af te zetten. In dit opzicht is de Russische markt groeiend en veelbelovend en we anticiperen op de opening van de handel met Saoedi-Arabië, dat ook een belangrijke bestemming zal zijn."

De Golfstaten, vooral de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Oman en Irak rekenen op de Iraanse teelt van verschillende soorten AGF: citroen, watermeloen, meloen, tomaat, komkommer, aubergine, appel, kiwi, groene paprika, chilipeper, broccoli, bloemkool en witte kool.

Voor meer informatie:
Hadi Mirzaei
Darya Noosh Payab Trading
+989352243937
dnpt.info@gmail.com / ss1.uae@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.