Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koningin Máxima bezoekt 'Maan'

Koningin Máxima en President van de Nederlandsche Bank Prof. dr. Klaas Knot bezochten op woensdag 5 april twee locaties van Maan Group in Raalte. De Maan Group is het bedrijf achter de Growcoon.

Maan had het bezoek te danken aan de Koning Willem I Prijs, die zij afgelopen mei wonnen. Maan maakte samen met Klasmann-Deilmann van de gelegenheid gebruik om hun nieuwste substraatinnovatie te presenteren. Deze innovatie werd ontwikkeld in samenwerking met Klasmann-Deilmann.

Het programma stond deze middag in het teken van innovatie en duurzame ontwikkeling. Tijdens een rondgang vertelden diverse Maan-medewerkers over hun werkproces, van kansrijk idee tot product.

Alle hiervoor benodigde disciplines heeft Maan in huis. Verdeeld over een drietal divisies. Koningin Máxima kreeg een inkijkje in de totstandkoming van productinnovaties en ontwikkelingen. Onder het mom van ‘een zaadje planten’, kwamen diverse onderwerpen aan bod. Research; ontwikkeling; een prototype; het automatiseringsproces en de uiteindelijke productie.


Koningin Máxima plant zaadjes, foto van Pedro Sluiter

De oranje zaadjes hadden een belangrijke rol in het programma. Deze werden speciaal voor de gelegenheid ter beschikking gesteld door Rijk Zwaan. De rondgang werd besloten met het planten van deze zaadjes. Deze handeling werd verricht door Bart Oude Wesselink, CEO van Maan Group en verkooppartner Ted Vollebregt, managing director van Klasmann-Deilmann Benelux, onder toeziend oog van Koningin Máxima.

Hiermee markeren zij een moment. Het Koninklijke bezoek uiteraard, maar ook het moment dat Maan en Klasmann-Deilmann samen naar buiten treden met hun nieuwste innovatie: een biologisch afbreekbaar substraat genaamd Nygaia. Daarmee bouwen de partners voort op de biologische afbraakprincipes die ook van toepassing zijn op hun product Growcoon. Maar dan in een nieuwe vorm; die relevanter is voor de markt.

Kennismaken met Nygaia
Substraten vormen met enige regelmaat het onderwerp van gesprek in de tuinbouwsector. Er is behoefte aan duurzamere producten. Maar het vinden van de balans tussen duurzaamheid en een goed presterend product is een uitdaging. Een substraat moet in de eerste plaats plantgroei faciliteren. Bijvoorbeeld door goed water vast te houden en ook los te laten als de plant daarom vraagt. En voldoende stabiliteit te bieden aan de wortels. Maar het tot stand brengen van deze eigenschappen met milieuvriendelijke en hernieuwbare materialen is geen gemakkelijke opgave.


Nygaia, foto van Pedro Sluiter

Want wat beter is voor de omgeving, is niet persé het beste voor de plant. En een substraatvezel alleen is niet genoeg. Willen we significant verduurzamen, dan moeten er gekeken worden naar de totale ecologische en carbon footprint van een product. Kort gezegd: wat gaat erin, wat gaat eruit? Het uitvinden van een groeimedium dat op alle fronten goed scoort, is een complexe taak en vereist een multidisciplinaire aanpak. Klasmann-Deilmann en Maan Biobased Products brachten de kennis en kunde van twee werelden samen om gezamenlijk tot een unieke substraatoplossing te komen. En die is er nu.

De middag werd besloten met een groepsfoto van alle medewerkers en betrokkenen. En daarmee gaat het bezoek van Koningin Máxima aan Maan Group en Maan Biobased Products de boeken in als bijzonder moment. ‘Dit maken we nooit weer mee’, besluit ook André Jansen, oprichter van Maan en uitvinder van de Growcoon. ‘We vinden het een enorme eer en een erkenning dat Koningin Máxima ons vandaag een bezoek heeft gebracht. We zijn trots dat we haar onze producten mogen tonen waarmee we nu en in de toekomst het verschil willen maken.’


Koningin Máxima krijgt een rondleiding, foto van Pedro Sluiter 


Koningin Máxima krijgt een presentatie over Nygaia, foto van Pedro Sluiter

Voor meer informatie:
Maan Group
Klipperweg 16
8102 HR Raalte
Tel: 0572 35 27 71
https://maan-group.com/
https://growcoon.com

 

Publicatiedatum: