Sebrechts, Postuma AGF, Groothandel Claessens en Lizzy's Nieuwe Oogst

"Hoge prijzen lijken paasverkoop niet veel te hinderen"

Tholen - Bij de Belgische groothandels en speciaalzaken is de paasverkoop, ondanks mindere beschikbaarheid en hogere prijzen, inmiddels in full swing, maar ook bij het Nederlandse Postuma AGF bouwt het zich inmiddels weer op. "Het weer is alvast helemaal anders dan de afgelopen week en dat voelen we in de verkoop. Het was aardig druk al deze week. Iedereen is op zoek naar leuke en nieuwe artikelen om een mooie paaskraam mee op te bouwen", vertelt Ellen Sebrechts van Sebrechts Groenten en Fruit.

"Je ziet elk jaar dezelfde producten in prijs omhoog gaan. Dan denk ik aan asperges, inlandse aardbeien, de hoogvliegers bij uitstek met Pasen. Combineer deze met nieuwe Cyprus krielaardappelen, krulpeterselie en bijvoorbeeld hopscheuten. Dat is toch een paasdiner waar je u tegen zegt. Rond Kerst worden er veel schotels afgehaald, maar met Pasen wordt er nog veel thuis gekookt. Ik geloof zelfs dat sommige winkels nu beter werken dan richting de kerstdagen. Hoge prijzen lijken de paasverkoop niet veel te hinderen "

Asperges blijven bij uitstek toch de topper rond Pasen, zo stelt Ellen. De start van het lokale seizoen valt traditioneel samen met de feestdag, maar dit jaar is Pasen wat vroeger en zijn de asperges wat later. "Het aspergeseizoen is nog niet helemaal op gang, dus zorgt te weinig aanbod voor een hogere prijs. Toch maakt dit met Pasen voor de consument weinig uit. Groene asperges, aspergetips, geschilde, fijne, dikke asperges… alles is beschikbaar. Daarnaast zijn de aardbeien top van kwaliteit. Erg mooi en zoet van smaak, de ideale dessert gecombineerd met paaschocolade, als je het mij vraagt."

"Elk jaar opnieuw is het wikken en wegen. De prijs van al deze artikelen kan vlak voor of na Pasen enorm dalen, waardoor het inschatten van de verkoop erg belangrijk en zeker een uitdaging is. Maar geen aanbod is geen verkoop, dus we gaan ervoor en proberen alles mooi te presenteren zowel op de socials als in de verkoophal. Er zijn veel nieuwe oogstproducten beschikbaar, ik denk aan serrekolen, boterbonen en tomaatjes. Dus genoeg opties om een mooi en lekker paasmenu samen te stellen in ieder geval."

Lizzy's Nieuwe Oogst
Bij de groenten- en fruit speciaalzaak Lizzy's Nieuwe Oogst begonnen deze week de paaskriebels dan toch ook weer te komen. De detailhandel heeft het zwaar, maar Pasen blijft toch een speciaal moment. "Verleden week voelde het mede door het slechte weer nog niet alsof Pasen eraan kwam, ondanks de bloeiend paasbloemetjes voor onze deur. Door jarenlange ervaring weet je echter dat je je toch stilaan moet beginnen voorbereiden met de aspergegerechten en producten die je dan in de kijker wil zetten", legt Annemie van Eepoel, zaakvoerder van Lizzy's Nieuwe Oogst uit. 

"Nu zijn we dan zover en wij zijn er klaar voor. Alle belangrijke paas- producten zoals lamsoor, kervel, eetbare bloemetjes, asperges, aardbeien en jonge aardappeltjes werden tijdig besteld. Dat zijn de producten waar we dan ook groot mee uitpakken en die elk jaar opnieuw weer scoren. Door ons grote ambachtelijke chocolade paas- assortiment krijgen we dan ook klanten over de vloer die we anders niet zien. Hopelijk kunnen we hen dan ook verleiden met onze kraakverse groenten en fruit en leuke aanbiedingen."

En toch ziet de onderneemster dat het ondanks het enthousiasme toch nog even afwachten is hoe de aanloop naar Pasen zal verlopen.  "Daar we vroeger zeker waren van een druk en succesvol weekend, blijft het de laatste jaren toch gissen hoeveel we moeten aankopen. Meer en meer van onze klanten vertrekken op vakantie in plaats van Pasen te gaan vieren bij familie met een vers gekookt feestmenu. Hoe ook het weekend verloopt, bij ons staan er zondag asperges op Vlaamse wijze met jonge krieltjes op het menu."

Postuma AGF
"De paasverkoop loopt goed en bouwt zich weer op, vooral woensdag en donderdag zijn de belangrijkste inkoopdagen voor de ondernemers", vertelt Hoofd Verkoop Remon de Kleine van Postuma. "De lagere temperaturen zorgen ervoor dat de beschikbaarheid iets beperkter is wat zich terug vertaalt in prijs. Hardlopers zijn traditioneel, aardbeien, asperges, zachtfruit, perssinaasappelen en avocado’s."

We stimuleren de paasverkoop extra met social media content, een gratis posterset en we hebben een winactie in onze webshop", vertelt Remon. Opvallend is volgens hem dit jaar dat de bewustwording, hoe het beschikbare geld voor boodschappen wordt besteed, sterker aanwezig is, in vergelijk met de coronaperiode.

Groothandel Claessens
"De paasverkoop is heel weersafhankelijk", legt Tom Claessens van de gelijknamige groothandel, die voornamelijk aan de horeca levert, uit. "Door het mindere weer is het wat rustiger. We hoeven niet te klagen, maar als het 18/19 graden is met een volle bak zon zie je toch dat het iets meer stormloopt. Desalniettemin verwachten we een zeer druk paasweekend. Het wordt dan mooi, droog weer en iedereen gaat toch weer wat meer de restaurants op, wat voor ons uiteraard goed is."

Op de vraag wat nu de absolute hardloper in deze tijden is, heeft de ondernemer een duidelijk antwoord. "Asperges. Dat doet het altijd heel goed richting Pasen. Dit jaar is het lokale aanbod nog wat beperkt, maar we doen ook veel met groene asperges uit Frankrijk. Ze zijn allemaal redelijk aan de prijs, maar lopen toch zeer goed. Daarnaast hebben we ook al weer daslook in het assortiment."

"Eigenlijk is alles vrij prijzig momenteel door het beperkte aanbod. We zijn wel al overgeschakeld op lokaal aanbod en de Belgische aardbeien draaien weer als een tierelier, maar eigenlijk moet het wat warmer worden voor de grote volumes op de markt komen."

Voor meer informatie:
Ellen Sebrechts
Sebrechts Groenten & Fruit
Magazijn A1
2020 Antwerpen, België
+32 32374192
info@sebrechtsfruit.be   
www.sebrechtsfruit.be   

Annemie Van Eepoel
Lizzy's Nieuwe Oogst 
De Merodedreef 151-153
2260 Westerlo - België
+32 (0)14 54 53 44
info@lizzys.be   
www.lizzysnieuweoogst.be       

Remon de Kleine
Postuma AGF
+31 (0)38 3370 099
Remon.dekleine@postuma.nl 
www.postuma.nl 

Tom Claessens
Groothandel Claessens
Kielsbroek 23
2020 Antwerpen
+32 (0) 3 237 44 29
contact@groothandelclaessens.be  
www.groothandelclaessens.be  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.