"Voor horecaondernemer hebben minder personeel en dat gat vullen wij op"

Net als veel collega's kreeg de gespecialiseerde horecaleverancier Ercan Duruöz van Elele GmbH tijdens de pandemie te maken met harde omzetverliezen. De in Essen gevestigde fruitgroothandelaar maakte echter van de nood een deugd en richtte samen met zijn neef een kraamverkoop op onder de naam Elele Express, dat inmiddels een zelfstandig bedrijf is geworden. Na de coronapandemie besloot Duruöz tot een uitgebreide herstructurering van zijn cateringservice: in de nieuwe hal kwam een moderne, duurzame snijderij voor zowel groenten, salades als fruit.


Ercan Duruöz toont een moderne waslijn

Op het hoogtepunt van de coronacrisis moest de directie van Elele  een omzetdaling tot 90 procent accepteren, zegt Duruöz terugkijkend. "Ik dwong iedereen tot werktijdverkorting en reed met slechts twee auto's rond om de resterende klanten te bevoorraden. Bovendien moest ik veel producten weggooien, omdat we de programma's voor het aannemen van hoeveelheden altijd van tevoren met onze leveranciers afstemmen. Geluk bij een ongeluk was echter dat velen ook begrip toonden, waardoor we het een en ander konden regelen." 


Inkijkje in de productiehal. Afhankelijk van de wensen van de klant worden de producten machinaal of met de hand verwerkt.

Hoewel de horeca zich grotendeels heeft hersteld, zijn de naweeën van de pandemie nog overal voelbaar, vervolgt Duruöz. "De prijzen van veel producten staan op een historisch hoogtepunt, plus de hoge vracht- en logistieke kosten. Normaal zijn de prijzen in de winter altijd 30-40 procent hoger dan in de zomer. Vanaf de lente dalen ze meestal sneller. Dit jaar verwacht ik echter sterk dat de prijzen in de zomer hoog en stabiel zullen blijven."


Hygiënesluis

Uitbreiding van de convenienceproductie
Vanuit een langeretermijnperspectief zegt Duruöz dat de crisis ook diepe sporen heeft achtergelaten. "Veel restauranthouders zijn alleen 's avonds open en daarom zijn wij ook gedwongen onze bezorgtijden te verschuiven. Bovendien hebben velen een deel van hun personeel verloren en moeten het nu met minder mensen doen. Wij reageren nu op deze behoeften door te investeren in moderne apparatuur voor onze convenienceproductie. Daardoor bieden we onze klanten nu niet alleen geschilde groenten, maar ook kant-en-klare salades die naar wens individueel kunnen worden samengesteld. Deze service brengt wel aanzienlijk meer werk met zich mee, maar is tegelijkertijd ook een interessant unique selling point."


Elele heeft veel geïnvesteerd in moderne fabriekstechnologie.

Ongeveer 80 procent van het snijgoed bestaat uit groente- en saladeproducten, en ook fruit, zoals geschilde appels, wordt verwerkt. Duruoz: "Ook hier is kwaliteit cruciaal, daarom verwerken we alleen klasse I product. Er is dus geen verschil in kwaliteit tussen onze gewone en convenienceproducten."

De groei van de verwerkingsdivisie is tot nu toe al veelbelovend geweest en verdere groeimogelijkheden zijn er zeker, aldus Duruöz. "Bij de verwerking letten we er speciaal op dat er weinig afval is. Als de kok zijn eigen groenten snijdt, gaat er meestal veel nettogewicht verloren. Omdat we heel precies snijden, kunnen we de klant een exact nettogewicht garanderen, waardoor hij zijn inkoophoeveelheid nog nauwkeuriger kan berekenen."


Convenience-artikelen uit eigen productie.

Meer weten over het Frischezentrum Essen? Klik hier voor de fotoreportage van het groothandelsmarktbezoek van zusterpublicatie Freshplaza.de in maart 2023.

Voor meer informatie:
Ercan Duruöz 
Elele GmbH
Obst & Gemüse Gastroservice
Frischezentrum Essen, Duitsland
Tel: +49 (0)2 0134 32 28
info@elele-gastro.de  
www.elele-gastro.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.