Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Telers zijn van nature positief, maar er zijn beren op de weg"

Voor Frank Wilting, teler en voorzitter van de regio Gelderland-Oost van Glastuinbouw Nederland, zijn het drukke weken. Het zachtfruitseizoen staat namelijk op het punt van beginnen en daar komt bij dat zijn 1,2 ha grote bedrijf wordt uitgebreid met overkapte trayvelden voor aardbeien.

Dit getuigt van een positieve kijk op de toekomst, maar Frank Wilting ziet ook beren op de weg, zo vertelt hij in dit interview van Glastuinbouw Nederland. "2022 was een veelbewogen jaar, toch denk ik dat de toekomst lastiger is dan het verleden. Er komt heel wat op de telers af de komende jaren." 

De basis van familiebedrijf Wilting-Arentz ligt in de groente, zowel glas als vollegrond. “Buiten was niet mijn ding, daarom zijn we gaan specialiseren onder glas”, zo kijkt Frank terug. Sinds 2013 ligt de nadruk op de teelt van aardbeien en frambozen, maar er worden ook nog traditionele (vergeten) groenten geteeld op het bedrijf in Loo-Duiven. “Ik kwam destijds in contact met een frambozenteler. Die teelt trok mij wel.”

Het afgelopen jaar stonden de prijzen voor zacht fruit onder druk en dat in een jaar waarin de energiecrisis de sfeer bepaalde. “En dat gaat nog zeker een staartje krijgen. Onder druk van de overheid worden we als glastuinbouw voor de nodige dilemma’s geplaatst. De nu voorliggende aanpassingen van de energiebelasting en de snelheid waarmee de energietransitie gestalte moet krijgen, zijn thema’s die mij best zorgen baren. Als ik naar ons eigen bedrijf kijk; we zijn met 1,2 ha een bescheiden bedrijf, solitair gevestigd en zonder opvolging. Dan vraag je je best eens af hoe je de eindstreep gaat halen.”

Brede palet
De regiovoorzitter rekent verder: “Ik gebruik op jaarbasis 9 m3 gas per m2. Welke investering in een duurzaam alternatief is dan rendabel? Dat is economisch al lastig en onze locatie stelt ons voor technische uitdagingen. Ik vrees voor het voortbestaan van meerdere solitair gevestigde glastuinbouwbedrijven.” Dat zijn signalen die Frank Wilting vanuit de regio agendeert bij het landelijk bestuur in Zoetermeer.

Het gaat naar zijn mening niet alleen om het mogelijk wegvallen van hectares glas, maar ook om verschraling van het Nederlandse aanbod van glasgroenten. “Deze bedrijven zijn een belangrijk onderdeel van het brede palet. Het kan niet de bedoeling zijn dat de teelt van deze nicheproducten uit ons land verdwijnt. Groenten die gekwalificeerd werden als ‘vergeten’ mogen zich juist verheugen in een toenemende belangstelling.”

Lees verder over hoe Frank naar de toekomst kijkt en naar regeringsbeleid. 

Publicatiedatum: