De Europese voedselwaakhond (RASFF) meldde op 29 maart dat de Duitse gezondheidsautoriteiten de opdracht hebben gegeven om een partij tomaten uit Turkije uit de handel te nemen na detectie van chloorthalonil, een stof die niet is toegelaten in de Europese Unie. De stof werd in een verhouding van 0,21 mg/kg-ppm gevonden, terwijl de maximumwaarde voor residuen van dit element (MRL) 0,01 mg/kg-ppm is.
Het gebruik van chloorthalonil werd in april 2020 verboden door de Europese Commissie, na een evaluatie door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), omdat het DNA-schade veroorzaakt, een hoog risico vormt voor amfibieƫn en vissen en vooral omdat het een factor is die sterk verband houdt met het verdwijnen van bijen, hommels en andere bestuivers.
Gezien de mogelijkheid dat de tomaten al zijn gekocht en niet meer in de schappen liggen, is er een waarschuwing uitgestuurd naar de consument.
Bron: hortoinfo.es