Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ontziltingsinstallatie in Agadir en naar verwachting ook in Dakhla

Tomatenteelt in Marokko blijft groeien

De groei van de land- en tuinbouwsector in Marokko is hand in hand gegaan met het meerjarenplan Maroc Vert, dat in 2020 werd afgerond en de agrarische sector op ongeveer 30% van het BBP afzette. Marokko heeft momenteel alleen al in de Souss Massa regio 21.000 ha aan kassen, zo schrijft het Spaanse tuinbouwtijdschrift Aenverde. De tuinbouwsector blijft overigens in hoog tempo groeien, zodat het land op korte termijn de op één na grootste leverancier van tomaten aan Europa zou kunnen worden (inclusief het Verenigde Koninkrijk, waar het al de grootste leverancier is). 

Voordelen: transport, water en ook invoertarieven
Het land heeft op logistiek vlak belangrijke investeringen gedaan die strategisch zijn voor de export. De investering in Tanger-Med zorgt voor gemakkelijke toegang tot de havens van Noord-Europa. En via Algeciras profiteert het Marokkaanse product van het hogesnelheidsspoor door Spanje, iets wat Almería niet kan, aangezien er geen dergelijke lijn naartoe loopt. 

Wat water betreft, levert de ontziltingsinstallatie van Agadir, ingehuldigd in januari 2022, momenteel een volume van ongeveer 275.000 m³/dag. Naar verwachting zal dat volume nog toenemen tot 400.000 m³/dag, waarmee het de grootste in Afrika zal worden. De prijs voor gebruikers wordt geraamd op 5 dirham/m³, ongeveer € 0,50.

Bovendien voorziet de Marokkaanse regering in het kader van het Génération Green 2020-2030 plan een nieuwe ontziltingsinstallatie in Dakhla (in de Westelijke Sahara), waar ook een aanzienlijke tuinbouwactiviteit plaatsvindt.

Zowel het kasareaal in Marokko (bijna 11.000 hectare) als de opbrengst van de kasteelt (878.000 ton) blijven jaar na jaar groeien met 15% per jaar, terwijl in Almería en Spanje de teelt sterk onder druk staat door de kostenstijgingen, inclusief die van arbeid. Deze factor blijft overigens het belangrijkste comparatieve voordeel van het Noord-Afrikaanse land. De kost van arbeid in Marokko bedraagt ongeveer 10-12 dirhams/uur, een achtste deel van de kosten in Almería.

Daarnaast zijn er de facto geen invoerbeperkingen voor Marokkaanse tomaten. Marokko moet zich tussen 1 oktober en 31 mei op de Europese markt houden aan een quotum voor tomaten – waarbij aan de grens geen invoertarieven worden betaald – met nog eens 28.000 ton extra voor het geval er in bepaalde maanden een overschrijding is. In totaal komt het neer op ongeveer 285.000 ton. Als dit cijfer overschreden wordt, moet er een ad valorem recht (tarief) van 3,5% betaald worden. Dat is 60% minder dan de oorspronkelijke 8,8% van de meest recente overeenkomst. Met andere woorden, Marokko vindt het niet erg om dat percentage te betalen en de quota zijn al jaren niet veranderd, zo schrijft Aenverde.

Bron: aenverde.es

Publicatiedatum: