Ook op Canarische Eilanden 30% kleinere aardbeienoogst

In de provincie Huelva vindt meer dan 96% van de Spaanse aardbeienteelt plaats. Op heel ruime afstand volgen de Canarische Eilanden, zo blijkt uit de meest recente gegevens over de teelt, het areaal en de gemiddelde opbrengst van tuinbouwgewassen, gepubliceerd door het Spaanse ministerie van Landbouw. Hoewel deze regio andere klimatologische en geografische kenmerken heeft dan het Spaanse vasteland, kampen de Canarische telers dit jaar met hetzelfde probleem als hun collega’s in Huelva.

"Dit is een zeer ongewoon jaar qua oogst en verkoop. In de Valsequillo-vallei op Gran Canarias worden aardbeien op een areaal van zo'n 35 hectare geteeld, goed voor een oogst van 1,2 miljoen kilo per jaar. Het fruit wordt hier op de Canarische Eilanden geconsumeerd, want exporteren doen we niet. De teeltkosten liggen daarvoor te hoog", zegt Juan Miguel Gil, manager van Finca La Palma.

"In vergelijking met de kosten op het Spaanse vasteland gaat het hier om buitensporige cijfers. Alle inputs, van karton tot plastic voor de kassen, komt immers van buiten de eilanden. Ook water is een belangrijke kostenpost. We horen dat ze in Huelva problemen hebben vanwege de prijs van water, maar hier betalen we € 1 per kubieke meter irrigatiewater", zegt Juan Miguel.

"Bovendien oogsten we dit jaar zo'n 30% minder aardbeien, zoals onlangs ook Freshuelva meldde voor de oogst in Huelva", vertelt Juan Miguel, die ook voorzitter van Frescanarias is. "We denken dat het probleem van bij de aardbeienkwekerijen in de koudere gebieden op het Spaanse vasteland komt. Hier op de Canarische Eilanden zijn er geen kwekerijen. Al onze planten – zoals ook een groot deel van het plantmateriaal dat in Huelva wordt gebruikt – komt daar vandaan."

"Het verbod van de overheid op het gebruik van bodemontsmettings-producten geldt immers niet alleen voor ons, maar ook voor de kwekerijen. We denken dat dit het probleem is geweest. Vele planten zijn gewoon afgestorven. Ik las dat ze in Huelva 20% van het plantmateriaal hebben moeten vervangen. Maar zij bevinden zich met het transport over de weg op slechts één dag afstand van de kwekerijen. De transittijd voor ons bedraagt 12 dagen, vandaar waarschijnlijk de grotere verliescijfers van om en rond de 30%. Bovendien kunnen wij de planten dus ook veel moeilijker vervangen. Als ik 100.000 planten heb gekocht en er zijn er 30.000 doodgegaan, dan ben ik uiteindelijk zo'n € 60.000 kwijt, want voor die plant heb ik ook meststof aangebracht en arbeidsuren geïnvesteerd."

In maart ook aardbeien uit Huelva op Canarische Eilanden
Dit alles heeft ertoe geleid dat Canarische aardbeientelers minder opbrengst hebben en achterlopen op schema. "In januari en februari behalen we prima prijzen en daar moeten we volop van profiteren, want in maart komen hier ook aardbeien uit Huelva op de markt en daarmee kunnen wij in prijs niet concurreren vanwege de hogere teeltkosten. Dankzij Frescanarias geldt er nu een invoertarief van 5% voor de aardbeien van het Spaanse vasteland, maar ook zo blijft de prijs waartegen we onze aardbeien moeten verkopen om de kosten te dekken veel hoger." 

Deze uitdaging is er niet alleen voor de aardbeientelers in Valsequillo, maar voor alle Canarische telers, die geconfronteerd worden met de onvermijdelijke hogere kosten in de periferie gebieden. "We leven in een paradijs, maar we hebben dit probleem", zegt hij, "en het ergste is dat er steeds minder telers zijn. 15 jaar geleden lagen er hier naast mijn aardbeienpercelen nog aardappelvelden, akkers met maïs, waren er dieren... vandaag zie je alleen maar woestijn. Ik ben 46 jaar oud en ik weet nu al dat niemand mijn tuinbouwbedrijf zal overnemen als ik met pensioen ga, want teler zijn op de Canarische Eilanden wordt steeds moeilijker. Bovendien kan een bankier, die in een kantoortje zit, op 50-jarige leeftijd vervroegd met pensioen, terwijl wij van zonsopgang tot zonsondergang van maandag tot zondag in de weer zijn en pas op 67-jarige leeftijd met pensioen kunnen." 

Voor meer informatie:
Finca La Palma
Tel: +34 670 811 819 (Spanje)
info@fincalapalma.es
http://fincalapalma.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.