Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Betere kassen' in het noorden van Algerije

De Nederlandse ambassade wil samen met de Ecole Nationale Superieure Agronomic (ENSA) een beter peri-stedelijk landbouwsysteem ontwikkelen voor het noordelijk deel van Algerije. Op dit moment is Algerije namelijk voor een groot gedeelte afhankelijk van de productie in het zuiden van het land.

De omstandigheden in het noorden zijn prima voor kasteelt wat betreft het klimaat en de afstand naar de consumenten, maar bijna elke vierkante meter in dat gebied is al bebouwd. Verbetering van kassen in combinatie met moderne teeltechnieken kan helpen dit probleem te overwinnen om zo tot een verbeterd landbouwsysteem te komen, zo laten onderzoekers van de WUR in een onderzoeksrapport zien. 


Kassen in het zuiden van Algerije

Een aangepaste of verbeterde kas 
Een aangepaste kas is een kas met een aantal innovaties vergeleken met de huidige tunnels maar ook bereikbaar voor bestaande tuinders. In zo een kas kunnen de telers meer geld verdienen en met de voordelen kunnen ze verder investeren in de kas. De huidige tunnels in het Middellandse Zeegebied hebben vaak weinig ventilatie, wat leidt tot te hoge temperaturen en een korter groei seizoen. 

Volgens de WUR moet de tuinbouwproductie in Algerije meer water en energie efficiënter worden, om een grotere productie en hogere kwaliteit te realiseren. Dat is mogelijk door onder andere betere ventilatie, betere water opslag en irrigatie. Omgekeerde osmose kan bijvoorbeeld een middel zijn om zout uit het water te halen om geschikt te maken voor in de kassen. 


Links is een omgekeerde osmose installatie te zien die wordt gebruikt om zouten te verwijderen. In het midden een zandfilter om grove deeltjes te verwijderen en rechts een waterteller om te registreren en te weten wat de teler (juist) doet 

In het onderzoek wordt daarnaast benadrukt dat de productie in het noordelijke gedeelte van Algerije niet duurzaam is vanwege de toenemende schaarste van het water en het transport over lange afstanden. Dit veroorzaakt een hoge CO2-uitstoot en een negatief effect op de productiekwaliteit. 

Enkele kassen
Enkele plastic tunnels worden wijd gebruikt in Algerije, zowel in het noorden als in het zuiden rondom Biskra. In 2012 is door WUR-onderzoekers al onderzoek gedaan naar verbeteringen aan kassen: kassen met meer ventilatie en geoptimaliseerde meerkaps kassen. 


De traditionele enkele plastic tunnels in Algerije waar het gebrek aan ventilatie capaciteit duidelijk te zien is.

De studie is gebaseerd op simulaties met het kas model KASPRO-INTKAM die tomaten gebruikt met een referentie groep voor Algerije. Data liet zien dat er twee hoofdopties zijn voor de toegenomen productie van tomaten en vergelijkbare producten zoals komkommer. Een keuze kan gemaakt worden voor de winter productie (September tot Juli) in een verwarmde kas of een zomer productie (April - December) met koeling.

Kosten
De geschatte productie is voor beide seizoenen vrijwel gelijk en wordt geschat op 40 kg/m2 voor een verwarmde of luchtgekoelde kas met een CO2-toepassing. De kosten van de productie in het zomer seizoen worden 30% hoger geschat vanwege de hogere investeringskosten. Op hetzelfde moment zijn de marktprijzen van de tomaten hoger in de winter vergeleken met de zomer. Alle cijfers zijn gebaseerd op een optimaal beheer en geen productieverlies door ziekten of plagen. 

Schaduw
Een alternatief van een hightech klas met luchtkoeling is het gebruik van een 'pad' & ventilator systeem voor de koeling. De investeringskosten zijn lager namelijk €80/m2 vergeleken met €280/m2 wat leidt tot een lagere kostprijs per kilo tomaten vergeleken met de winterteelt. Toch is het klimaat in het 'pad' & ventilator systeem minder favoriet. De gesimuleerde luchtvochtigheid was hoog wat de kans op ziektes verhoogde.


De extra opties voor klimaatbeheersing in beeld. Aan de linkerkant is het 'pad & ventilator' systeem te zien, aan de rechterkant de schaduw- schermen.

Een andere optie voor het koelen is het gebruik van schaduw-schermen. De simulatie laat zien dat met schaduwschermen er minder uren zijn waarin het te warm is, wat tot hogere opbrengsten kan leiden. Desondanks is de verwachting dat schaduw problemen zal opleveren voor de vegetatieve tot generatieve gewasbalans. Het is daardoor onduidelijk of schaduw wel de voorspelde voordelen oplevert. 

De systemen zonder verwarming of koeling hebben lagere opbrengsten (minder dan 10 kg / m2) als gevolg van de beperkte lengte van het groeiseizoen. Er is namelijk geen productie van december tot april en in juli en augustus. Ook is er sprake van minder gunstige teeltomstandigheden tijdens de teeltperiodes. 

Watergebruik 
Het gebruik van substraat, de recirculatie van water en het gebruik van hemelwater vermindert het gebruik van water voor de teelt. De kas met luchtkoeling leidt tot het laagste watergebruik omdat het verdampt water kan hergebruikt worden door de luchtkoeling. Bij de winter teelt is het gebruik van water hoger maar nog steeds laag vergeleken met het watergebruik in de zomerteelt met een 'pad' & fan systeem. 

Aardbei
Aardbei en sla kunnen bij lagere temperaturen groeien en zijn meer geschikt voor teelten zonder verwarming in de winter. Deze gewassen zijn interessant voor kleinere telers die niet kunnen investeren in verwarming of koeling. En als diezelfde telers een herfst/lente oogst van tomaten en komkommers wensen te combineren met een vroeg winter/vroeg lente teelt van salade of aardbei. 

Algerije is een groot land met een grote interne markt om de eigen populatie te voeden. Daar staan ongeveer 6000 hectare kassen van de in totaal 16.000 hectare die 50% van de jaarlijkse productie verzorgen. 

Het volledige verslag van de WUR is hier te lezen. 

 

Publicatiedatum: