Belgische inflatie stijgt naar 6,67 procent

Inflatie Nederland daalt in maart naar 4,4 procent

Bij de snelle raming was de inflatie in maart 4,4 procent, meldt het CBS. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In februari waren consumentengoederen en -diensten 8,0 procent duurder dan een jaar eerder. Op 13 april worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd.

Een inflatie van 4,4 procent in maart 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 4,4 procent hoger zijn dan in maart 2022. De inflatie van 4,4 procent in maart komt dus niet bovenop de inflatie van 8,0 procent in februari.

Prijsontwikkeling productgroepen
Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Deze productgroepen zijn samentellingen van bestedingscategorieën op een bepaald thema, zoals alle diensten. Op 13 april wordt van alle categorieën in de CPI de prijsontwikkeling gepubliceerd.

Belgische inflatie stijgt naar 6,67 procent
In maart steeg de inflatie in België licht van 6,62% naar 6,67%. De inflatie van voeding is de laatste maanden sterk gestegen. De inflatie van voeding (inclusief alcoholische dranken) komt deze maand uit op 17,02% tegenover 16,12% in februari. De bijdrage van voeding tot de inflatie bedraagt momenteel 3,12 procentpunt. 

De belangrijkste prijsstijgingen in maart hadden betrekking op onder andere fruit, groenten, restaurants en cafés. Wat energie betreft, ziet Statbel deze maand een verdere sterke daling van de inflatie, die deze maand -10,11% bedraagt ten opzichte van -7,93% vorige maand en 5,21% januari. Voor elektriciteit bedraagt de inflatie momenteel -2,3% tegen -16,0% vorige maand. 

Bron: CBS en Statbel


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.