Rob Baan over afschaffing btw op groenten en fruit

"Laat de echte experts een lijst maken wat groenten en fruit is"

Rob Baan van Koppert Cress heeft zich op LinkedIn uitgelaten over de problemen rond de afschaffing van de btw op groenten en fruit. Hieronder is zijn betoog hierover te lezen.

"0% BTW op Groenten en Fruit gaat door fantasieloos rapport #SEO moeilijk worden. Wantrouwen is de basis.

Ik heb me door het 172 pagina’s dossier heen geworsteld. Soms met stoom uit de oren en dan weer vertwijfeling over “is er wel een wil? Want zo vind je nooit een weg!”

Laat ik beginnen met de stelling.
“Nederland is een gidsland in de wereld op het gebied van Groenten en Fruit.”
Alle expertise is beschikbaar bij onze G&F bedrijven en instanties.
SEO komt met haar analyses niet verder dan 7 twijfelachtige beschrijvingen van G&F.

Een jaar terug schreef ik op Foodlog mijn aanbeveling:
G&F voor 0 tarief BTW is als basis een levend product. Dat is onbewerkt of vers gesneden (want gesneden andijvie leeft nog). Dat zijn ook onbewerkte peulvruchten, want die leven ook nog.

Variant 1 op basis van de schijf van vijf (best wel een arbitraire lijst) gaat er al vanuit dat gekookt, bevroren ook vers is. In het hele rapport worden zaaien de uitzonderingen, pinda’s zijn peulvruchten, Suikermaïs is een graan en zijn olijven vruchten, verwijfeling.

Hoofdlijn in het rapport is het Neutraliteitsbeginsel. En wat weet de onkundige consument?
Conclusies dat met gezonde voeding het de NL bevolking 100 miljoen jaar gezondheid extra oplevert, vallen weg tegen het feit dat rijke mensen onevenredig profiteren.
Dat een onkundige consument het gezondheidsverschil tussen een verse komkommer en een gesneden komkommer met zout en mayonaise niet kent is een reden om het als dezelfde categorie te rekenen. Dat dit een uitgelezen kans is om de consument richting gezondheid te coachen is mogelijk betutteling, maar goed bedoeld. “Een gezondere consument leeft langer en is daarom duurder” vind ik veel perverser. Of: “als groenten goedkoper wordt dan heeft de consument meer financiële ruimte om slechte producten aan te schaffen”.

Zijdelings wordt nog even aangehaald dat Rutte3 in 2018 tegen alle adviezen in, de BTW juist verhoogd heeft naar 9%. Ook wordt uitgelegd dat meer landen om dezelfde reden willen verlagen maar er nog niet uit zijn.

Maak Nederland het G&F Gidsland van Europa en laat de echte experts een lijst maken. Hou op met het wantrouwen. Hou de voedingsindustrie hier buiten. Deze wet gaat niet over pakjes, zakjes, gezouten of gesuikerd, gebrande pinda’s, gecondenseerd, gedroogd of bevroren.

Nagenoeg elk product uit de voedingsindustrie heeft een of andere (chemische) bewerking of toevoeging gekregen die niets met vers heeft te maken.

Jannie Oliver heeft ook vergeefs getracht uit te leggen dat diepvries pizza’s geen groenten zijn. Resultaat, de voedingsindustrie wint altijd.

Dus mijn conclusie over dit rapport? Had de experts van de G&F industrie (GroentenFruitHuis) een lijst laten maken. Had deze lijst met de douane doorgesproken en de supermarkten. Dan was al 90% van de twijfel weggehaald. Dan had SEO zijn belastingadvies kunnen geven. Maar waar een Wil is komt een Wet."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.