Rolf Strobel van het Frischezentrum Essen

"Geen standaard, maar maatwerk en productvariatie onderscheiden ons"

Frischezentrum Essen is al 40 jaar gevestigd in de Lützowstraße in het noordelijke stadsdeel van Essen. Op ruim negen hectare is het gehele assortiment bestaande uit groenten en fruit, vlees, vis alsmede verpakkingen en cateringbenodigdheden, op één geconcentreerde locatie te vinden. Moderne verkoop-, opslag- en werkruimten, koel-, productie- en verpakkingsruimten en een efficiënte infrastructuur maken een vlot en soepel goederenverkeer mogelijk. Wij spraken met bedrijfsleider Rolf Strobel over de huidige situatie en de toekomst van het Frischezentrum en de daar gevestigde marktbedrijven.

In de praktijk bestaat de groothandelsmarkt uit twee naamloze vennootschappen: één voor het beheer van het terrein met erfelijk recht en een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid voor de dagelijkse bedrijfsvoering waarin de handelaren als aandeelhouders zijn verenigd en die optreedt als de eigenlijke exploitant van de groothandelsmarkt. Dankzij deze structuur kan onder meer de infrastructuur van de groothandelsmarkt steeds worden geactualiseerd, aldus Strobel.

''In het afgelopen decennium zijn diverse verhuizingen en bijbehorende nieuwbouwprojecten gerealiseerd, waardoor tegenwoordig onder meer drie snijderijen hun plek vinden op de groothandelsmarkt. Vorig jaar hebben we de luifels van onze kramen voorzien van LED-verlichting, waar ook de huurders van profiteren. Momenteel wordt het terrein van de firma Buschhüter voorzien van nieuwe laadperrons. De volgende stap is een zonne-energie-installatie, die we tegen 2025 willen realiseren."


De firma Buschhüter beschikt sinds kort over drie nieuwe laadperrons voor het laden en lossen.

De middelgrote groothandel wordt tegenwoordig volledig benut, vervolgt Strobel. "We zijn er trots op dat we een kleurrijk assortiment kunnen aanbieden, van convenience uit grootkeukens tot online retail en full-range leveranciers FrischeParadies en Gilde Rhein-Ruhr. Met onze nieuwste huurder Von der Stein wordt ons assortiment nu verrijkt met directe import uit de Parijse groothandel Rungis."


Rolf Strobel gaf tijdens het bezoek van zustersite FreshPlaza aan de groothandelsmarkt inzicht in de groenteafdeling van Gilde Frisch-Markt Rhein-Ruhr. Naast zijn werk als directeur van de levensmiddelengroothandel is hij al vele jaren directeur van Frischezentrum Essen.

Met de klok mee: Hendrik von der Stein is de nieuwste huurder van Frischezentrum Essen, het team van de firma Liersch, Thomas Schönfeld-Simon van Gastroservice Lorenz Köhlen en Ercan Duruöz van Elele.

Individualisering in plaats van standaardisering
Toch is de markt in het Rijn-Ruhrgebied door de nabijheid van de gemeentelijke groothandelsmarkten in Dortmund, Düsseldorf, Duisburg en Keulen en het Fresh Park Venlo aan de Duits-Nederlandse grens fel bevochten. Strobel: "Gezien de moderne logistiek, de oppervlakte en halgrootte is met name Fresh Park Venlo een grote concurrent voor ons. Wij positioneren ons dan ook steeds meer als lokale aanbieder en als nicheaanbieder door duidelijk in te zetten op een persoonlijke en klantspecifieke benadering. Dit betekent dat niet standaardisering, maar maatwerk ons onderscheidt en dus een duidelijk concurrentievoordeel is. Kortom, we hebben zeker een model gevonden dat geschikt is voor de toekomst."

Terwijl een gebrek aan personeel en junior medewerkers de groothandelsmarkt op veel plaatsen kenmerkt, zijn in het Frischezentrum interessant genoeg veel jongere gezichten te zien. "Bij veel van onze handelsbedrijven, zoals Liersch, Buschhüter, Josef Hesse en Lorenz Köhlen, werkt de volgende generatie al in het bedrijf. We waren erg bezorgd dat door de stijgende energie- en bedrijfskosten bepaalde handelaren failliet zouden gaan, wat gelukkig niet is gebeurd. Dat is opnieuw te danken aan de rem op de elektriciteitsprijs, gekoppeld aan onze gematigde huurprijzen en beheersbare bijkomende kosten."

Van grondstof tot eindproduct
Tegenwoordig vinden ook twee cateringkeukens, Essen für Kids en Kiddy Food, hun plaats op de plaatselijke groothandelsmarkt. De groenten en fruit worden ter plekke rechtstreeks bij de naburige marktbedrijven ingekocht. "Dit is natuurlijk ook een belangrijk argument voor de groothandelsmarkt tegenover de stad Essen. Grondstof, eindproduct en alles daartussen in is hier in het Frischezentrum te vinden. Deze variatie in producten onderscheidt ons en we zijn vastbesloten deze service in de komende jaren verder uit te breiden," besluit Strobel.

Klik hier voor de volledige fotogalerij van het bezoek van zustersite Freshplaza.de aan de groothandelsmarkt in maart 2023.

Voor meer informatie:
Rolf Strobel
Frischezentrum Essen GmbH
Lützowstraße 10
45141 Essen, Duitsland
Tel. +49 (0)201 32000 10
info@fze.de
www.fze.de   

Gilde Frisch-Markt Rhein-Ruhr eG
Frischezentrum Essen, Duitsland
Tel. +49 (0)201 32000 0
info@gilde-rhein-ruhr.de  
www.gilde-rhein-ruhr.de     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.