Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat is de beste indicator voor de assimilatiebalans?

Wanneer een gewas onvoldoende assimilaten (dus suikers en zetmeel) beschikbaar heeft, dat heeft dat negatieve effecten op de kwaliteit en productie. Wanneer er te veel assimilaten beschikbaar zijn, dan is dat zonde van de energie die een teler het gewas toedient. Het is van belang om de juiste assimilatiebalans te vinden. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) zoekt naar een methode waarmee een teler snel duidelijkheid krijgt over die balans. Op die manier kan de teler snel de juiste maatregelen nemen. 

Het suikergehalte van een gewas meten is mogelijk, maar het resultaat zegt weinig over de balans tussen aanmaak en gebruik van suikers. Terwijl die balans essentieel is voor de productie en de kwaliteit van het gewas. Zo kan een gebrek aan suikers ervoor zorgen dat vruchten afsterven of dat het gewas minder bloemen produceert. Een overschot aan suikers kan ervoor zorgen dat het gewas bijvoorbeeld veel energie steekt in het produceren van een dikke steel.

WUR zoekt daarom naar indicatoren die inzicht geven in de assimilatenbalans en sneltesten om deze accuraat te kunnen meten. Eén van de mogelijkheden is het meten van genexpressie. Daarbij wordt gecontroleerd of een specifiek gen van het gewas ‘aan’ staat, bijvoorbeeld een ‘honger-gen’. Dit zou kunnen worden gemeten met bijvoorbeeld een PCR-test. Een andere mogelijkheid is het meten van het gehalte van specifieke eiwitten: bijvoorbeeld de aanmaak van sommige enzymen vertelt veel over de assimilatenbalans. Daarnaast onderzoekt WUR of de balans te meten is met een zogenoemde hyperspectrale camera.

De eerste inventarisatie van mogelijke sneltesten startte eind 2022 en zal in de loop van 2023 gereed zijn. Uit het onderzoek zal blijken welke methode het meest kansrijk is voor gebruik door teelttelers of adviseurs. In een volgende fase kan die methode dan worden doorontwikkeld. De inventarisatie wordt gefinancierd door het programma Kas als Energiebron.

Bron: WUR

 

 

Publicatiedatum: