Kom in de Kas 2023: "Mensen zijn toch verbaasd dat er zoveel gebeurt in de kas"

Tholen - Twee dagen Kom in de Kas trokken dit weekend 160.000 mensen naar de bedrijven van trotse telers. 121 bedrijven verspreid over 19 regio’s deden dit jaar mee, traditiegetrouw gewoon weer begin april, na een corona-editie in juni vorig jaar.

Net als vorig jaar geldt dat de sector moeilijke tijden doormaakt. Dat neemt niet weg dat veel telers hun kas weer openstelden voor publiek tijdens het evenement met als thema dit jaar 'Groene Liefde'.

Elke regio heeft net zo veel of zelfs meer bezoekers ontvangen dan voorgaande edities, zo deelt de organisatie. Door het natte voorjaarsweer op zaterdagochtend kwam het evenement soms wat rustig op gang (in de kas bij Corné Stouten in Oosterland was het zaterdagochtend direct om 10.00 al wel druk), maar in de regio's waar de kassen ook op zondag open waren, scheen de zon veelvuldig. 


Stilte voor de storm bij Kwekerij Stouten, kijk er de foto's maar op terug

De redactie nam ook op verschillende locaties een kijkje. Onze fotografen waren in Westland, op Schouwen-Duiveland, in de Bommelerwaard en de Betuwe.

Bommelerwaard
Vanaf 10 uur ’s ochtends was het zaterdag in de Bommelerwaard meteen al gezellig druk. De regio doet jaarlijks mee aan het evenement, telkens met wisselende bedrijven. Dit jaar openden zeven kwekerijen de deuren en waar de telers vooraf nog even twijfelden of de regen roet in het eten zou gooien, bleek het tegendeel waar.

Bij Mans Flowers stonden ze twintig minuten voor openingstijd al voor de deuren, vertelt Marius Mans, en tot het einde van de dag bleef het druk. “Iedereen kon wel wat vrolijkheid en warmte gebruiken”, schat hij in en dat is precies wat ze vonden in de kassen. “We kregen veel vragen over de grootte van het bedrijf: mensen zijn toch verbaasd dat er zoveel gebeurt in de kas. Als je een bosje bloemen koopt, realiseer je niet wat er allemaal op de achtergrond gebeurt: al die techniek, en hoeveel bloemen er in een week weggaan. Daar kregen we veel positieve reacties op.”

Dit jaar stonden vooral de bloemen in de kijker in de Bommelerwaard. Ook leuk: Twee telers van onder de 25 openden de deuren. Kwekerij Sunrise Holland wordt gerund door Arien van Dijk. Vier jaar geleden nam hij een bestaande kwekerij over. Bij zijn overburen, Kwekerij de Molenakker, is zoon Niels net volledig bij zijn vader Leo in het bedrijf gekomen. Daar zijn nog meer opvallende medewerkers: maar liefst vijf katten zorgen voor de knaagdierbestrijding.

Schouwen-Duiveland
In Zeeland wisselen de vijf regio's elkaar af voor deelname aan de Kom in de Kas. Dit jaar waren telers op Schouwen-Duiveland aan de beurt. Vanwege corona inmiddels alweer zeven jaar geleden. Bezoekers konden in Oosterland op bezoek bij komkommerteler Corné Stouten, waar het direct om tien uur al druk was en bij aubergineteler Van Duijn De Jong Aubergines. Wie even in de auto stapte, kon ook in de kas van varenspecialist Westdijk's kwekerijen kijken in Dreischor. Dit bedrijf deed voor het eerst mee. Varens waren er ook te zien bij Frisk-en Fruktergard in Zierikzee, net als aardbeien. Bovendien deed de boerderijwinkel goede zaken op zaterdag. 


Rondleiding langs varens en aardbeien bij Frisk-en Fruktergard in Zierikzee

Westland
In het Westland was het dit jaar de beurt aan telers bij de Harteveldlaan. Ook hier op zaterdag niet het beste weer, maar dat weerhield de mensen er niet van bij de kassen te komen kijken. Menig teler gaf al snel tevreden aan dat het drukker was 'dan verwacht'. Mensen werden met bussen aangevoerd, waaronder ook internationaal publiek zoals te horen was aan de enthousiaste kreten van de kijkers in de kas.


Bij Kwekerij PandA konden ze alles vertellen over aubergines en strelitzia's. 

Betuwe
In Midden-Betuwe, de regio boven de Bommelerwaard oftewel aan de noordkant van de Waal, waren een drietal kwekers te bezoeken: Van den Berg Est, Lewis Flowers en Bolk Plants. Een sierteeltaangelegenheid dus, maar onderling wel zeer verschillend: (tropische)(kamer)planten, snijbloemen en perkgoed. Het bedrijf van Bolk Plants is goed een jaar geleden in gebruik genomen en dus nog splinternieuw, maar bij alle drie was veel moderne innovatie en (teelt) techniek te bewonderen. Last but not least konden bezoekers ook terecht bij Kaasboerderij de Buitenhoeve, een wat vreemde eend in de bijt misschien, maar uiteraard een leuke aanvulling op het 'totaalplaatje' van wat de lokale agrarische sector te bieden heeft.


Op de foto in de kas in de bij Bolk Plants

Kom in de Kas is het grootste publieksevenement van de Nederlandse glastuinbouw en werd in 2023 voor de 45e keer georganiseerd. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland, Plantion, Interpolis en vele regionale sponsors. In 2024 is Kom in de Kas op 6 en 7 april.

Bekijk hier de fotoreportage.

Voor meer informatie:
Kom in de Kas
www.komindekas.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.