Ömer Baykal van Selin Frucht:

"Tomatenmerk Baykal wordt goed herkend in de markt"

Selin Frucht legt zich al 25 jaar toe op de inkoop en afzet van hoogwaardige groenten en fruit, waarvan een groot deel afkomstig is van hun eigen teelt in Turkije. Het internationaal actieve bedrijf, met vestigingen in Herne en Antalya, steunt op een breed scala aan producten. Vooral hun groenten, met name de tomaten van het eigen merk Baykal, zijn niet meer weg te denken uit de Duitse en Europese handel.


Het team van Selin Frucht met directeur Ömer Baykal (m) en gevolmachtigde Ufuk Tirit (r)

Op dit moment staat het seizoen op het punt te veranderen, zegt Baykal, waarbij de Turkse vlees- en trostomaten uit eigen teelt steeds meer worden vervangen door product uit de Nederlandse en Belgische glastuinbouw. "In de winter, van november/december tot eind maart/begin april, halen we de meeste tomaten uit Turkije. In de overige maanden van het jaar bedienen we onze klanten vooral met producten uit de buurlanden. In week 13-14 zullen we waarschijnlijk de laatste Turkse tomaten van het seizoen van dit jaar verladen. De prijzen zijn momenteel zeer volatiel, maar we hebben het voordeel dat we rechtstreeks kunnen inkopen, waardoor we de prijzen nog enigszins kunnen beheersen."

De Turkse producten van het eigen merk Baykal worden bij de bron verwerkt en verpakt. De prijzen worden vastgesteld zodra de vrachtwagen Turkije verlaat.

Naast seizoensartikelen zijn er ook artikelen voor het hele jaar, zegt Baykal. "We kunnen twaalf maanden per jaar zonder onderbreking alle soorten paprika's, maar ook aubergines en courgettes van eigen teelt leveren."

De verscherpte goederencontrole en douaneafhandeling aan de Turks-Bulgaarse grens levert wel steeds meer problemen op. "De controle en alles daaromheen duurt vaak twee tot drie dagen. Daardoor werken we nu liever met voororders en minimale orderacceptatie, zodat we de directe afzet van onze Turkse producten beter kunnen plannen. Dit verbeterde transportproces komt uiteindelijk weer ten goede aan de versheid van onze goederen."

Turkse pepers

Op de Duitse binnenlandse markt werkt het bedrijf met vaste afnemers op de stedelijke groothandelsmarkten. Baykal: "We zijn al vertegenwoordigd in tal van grote steden zoals Frankfurt, Mannheim, Hannover, Neurenberg en Keulen. Je merkt gewoon dat ons eigen merk Baykal een hoge herkenningswaarde heeft. Het doel is nu om in de andere steden - München en Berlijn bijvoorbeeld - voet aan de grond te krijgen en betrouwbare partners te vinden."


Links: Aubergines van het Griekse eiland Kreta. Rechts: Witte kool uit Turkse teelt.

Daarnaast exploiteert het bedrijf in de hoofdlocatie in Herne een afhaalmarkt voor zakelijke klanten in het Rijn-Ruhrgebied. In de toekomst wil het bedrijf ook dit segment uitbreiden. "Wij hebben ons kunnen ontwikkelen tot een gewaardeerd aanspreekpunt voor wekelijkse markthandelaren, etnische supermarkten en restauranthouders in het hele Ruhrgebied en wij hebben de afgelopen jaren ook nieuwe klanten kunnen werven. Dit is een teken dat er in de nabije omgeving nog meer groeipotentieel is."

Voor meer informatie:
Ömer Baykal
Selin Import-Export GmbH
Bahnhofstraße 280
44629 Herne
0049 176 40759324
selinimport@web.de
selin-import-export.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.