Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gestreste planten 'schreeuwen' en dat klinkt als het poppen van noppenfolie

Wanneer planten geen water krijgen of met een schaar worden geknipt, stoten ze een reeks staccato "kreten" uit die te hoog zijn om door mensen te kunnen worden gehoord, zo blijkt uit een studie. Wanneer deze door stress veroorzaakte knallen worden verlaagd tot een bereik dat menselijke oren kunnen waarnemen, klinken ze als iemand die woedend tapdanst over een veld met noppenfolie.

Hoewel mensen deze ultrasone knallen niet kunnen horen zonder technologische hulp, kunnen verschillende zoogdieren, insecten en zelfs andere planten deze geluiden in het wild waarnemen en erop reageren, meldden onderzoekers donderdag (30 maart jl.) in het tijdschrift Cell. (Dezelfde onderzoekers deelden hun knallende-planten-ontdekking voor het eerst in 2019 op de preprint database bioRxiv, maar het werk is nu peer-reviewed).

"Eerst namen we planten op binnen een akoestische box en ontwikkelden we machine learning-algoritmes om de opgenomen geluiden te classificeren. Vervolgens testten we het systeem in een kas terwijl we de fysiologische parameters van de opgenomen planten controleerden", deelden de onderzoekers. "We namen tomaten- en tabaksplanten op onder verschillende behandelingen, droogtestress, snijden (van de stengel, vóór de opname) binnen een akoestisch geïsoleerde box."

De onderzoekers richtten zich op het ultrasone geluidsbereik (20-150 kHz) en ontdekten dat planten geluiden uitzenden en dat gestreste planten - zowel planten die onder droogtestress staan als planten die worden afgesneden - aanzienlijk meer geluiden uitzenden dan planten van één van de controlegroepen.

In de toekomst zouden mensen opnameapparatuur en kunstmatige intelligentie (AI) kunnen gebruiken om gewassen te controleren op deze tekenen van uitdroging of ziekte, suggereren de wetenschappers.

Eerder onderzoek wees uit dat planten die onder droogte lijden een proces ondergaan dat cavitatie wordt genoemd - waarbij luchtbellen worden gevormd en ineenstorten in het vaatweefsel van de plant - waardoor een knallend geluid ontstaat dat kan worden waargenomen door aan de plant bevestigde opnameapparatuur. Maar het was niet duidelijk of zulke knallen op afstand te horen waren, schreven de auteurs in Cell.

Lees meer op livescience.com

Klik hier voor het volledige onderzoek.

Publicatiedatum: