Overzicht wereldmarkt paprika: Spaanse paprika's domineren nog

De wereldmarkt voor paprika's werd eerder in het seizoen gekenmerkt door weersproblemen, die vooral in de Europese landen tot een geringere beschikbaarheid en hogere prijzen hebben geleid. In Duitsland is het aanbod van paprika's nu weer toegenomen, voornamelijk uit Spanje, Turkije en de Benelux, met dalende prijzen tot gevolg. In Italië blijven de paprikaprijzen, ondanks de lage rentabiliteit van paprika en de vermindering van het areaal voor het seizoen 2022/23, aantrekkelijk en liggen ze tussen 2,00 en 2,50 euro/kg.

In Spanje is het paprikaseizoen in Almeria in zijn laatste fase, met lagere volumes dan in dezelfde periode van vorig jaar en hoge prijzen. De paprika's uit Murcia vertonen ondertussen goede volumes en een hoge kwaliteit en zullen tot begin augustus op de markt blijven. In Noord-Amerika is de zomerteelt van paprika's in Californië onzeker door recente weersproblemen, terwijl het grootste deel van de paprika's momenteel uit Mexico komt. De vraag naar paprika's is traag voor deze tijd van het jaar, maar zal naar verwachting volgende maand aantrekken wanneer de retail de zomerprijzen aanpast.

Nederland: Latere omschakeling van Spaanse naar Nederlandse paprika's
De komende vijf weken krijgen Nederlandse paprika's een gedwongen start. Door wat later planten, maar ook door het grijze weer, zal de oogst van paprika's later beginnen dan we in Nederland gewend zijn", aldus een Nederlandse verkoper. "Spaanse paprika's domineren met hun paprika's nog steeds het winkellandschap. De verwachting is dat de totale omschakeling van Spaanse paprika's naar Nederlandse paprika's rond week 18 zal plaatsvinden."

Duitsland: Aanvoer paprika's neemt toe
De Spaanse leveringen van paprika's aan Duitsland namen deze week weer toe en zendingen uit Turkije en de Benelux completeerden de aanvoer. Deze laatste hebben hun marktaandeel geleidelijk uitgebreid in alle kleuren en waren al overtuigend qua kwaliteit. De prijzen daalden in de loop van de week opnieuw, in sommige gevallen aanzienlijk. Alleen de paprika's uit Turkije konden hun prijsniveau van de vorige week handhaven als gevolg van de vraag, niet in de laatste plaats vanwege de Ramadan. In Frankfurt werden de Turkse soorten Kapia, Dolma en Sivra in verpakkingen van 400 g goed ontvangen.

Frankrijk: Markt voor rode paprika's ondermaats
Volgens een marktdeelnemer is de Franse productie van rode paprika dit jaar zeer laag, met een bijna identieke situatie in Spanje en Nederland. Door de grote vraag is de marktprijs voor paprika's zeer hoog. Maar houden deze hoge prijzen verband met dit te geringe aanbod of met het feit dat de Franse grootdistributie streeft naar een gevarieerd en belangrijk assortiment? De zeer grote vraag naar paprika zou misschien net na de paasperiode kunnen dalen.

Italië: Areaal Siciliaanse paprika's verkleind
"In verband met de onzekere situatie hebben we besloten het areaal voor het paprikaseizoen 2022/23 te verkleinen", verklaarde een Siciliaanse teler. "De lage rentabiliteit van de paprika ontmoedigt bovendien investeringen van tuinders die bovendien worstelen met het veldbeheer van een gewas dat onderhevig is aan diverse fytosanitaire problemen, in combinatie met een chronisch gebrek aan arbeidskrachten en een toename van het materiaal dat op het veld wordt gebruikt. Ondanks onze voorzichtige aanpak is na de hittegolf in november/december niet alles verlopen zoals we hadden gepland", zegt hij.

"In de laatste twee maanden van vorig jaar", aldus de teler, "hadden we een vroege rijping van de paprika's, waarvan het toegenomen aanbod de markt niet al te zeer uit balans bracht, waardoor de telersprijs rond de 1,00-1,10 €/kg bleef. Aanvaardbare prijzen die in januari en februari 2023 letterlijk omhoog schoten naar ongeveer 2,30-3,50, toen paprika's niet alleen in Italië, maar ook in Spanje ontbraken. De vraag was groter dan het aanbod en we konden niet aan de vraag voldoen zoals we hadden gewild, vooral in februari. Er was ook een tekort aan Nederlandse paprika's op de Europese markt. Op dit moment blijven de prijzen aantrekkelijk en liggen ze tussen de 2,00 en 2,50 €/kg. Het kasproduct voor de verse markt eindigt in juni." In het rassenassortiment komen de volgende rassen naar voren (type Lamuyo of 3/4): Frankone F1, Trionfo F1, Mecisteo F1, Maestoso F1, maar ook Sweet Palermo en vele andere.

Uit de gegevens van het GfK Consumer Panel blijkt dat paprika's door 62% van de Italiaanse huishoudens worden gekocht en in de afgelopen 12 maanden - eindigend in januari 2023 - gaven kopers bijna € 2,40 uit, maar kochten ze 10% minder.

Spanje: Goede vooruitzichten voor Spaans paprikaseizoen
Momenteel bevindt het paprikaseizoen zich in Almeria in de laatste fase, met lagere volumes dan in dezelfde periode vorig jaar en hoge prijzen. In het algemeen was het een goed seizoen voor paprika's in Almeria, met hoge gemiddelde prijzen op de veilingen, hoewel ook de teeltkosten hoog blijven. De eerste groene paprika's uit de regio Murcia zijn drie weken geleden op de markten aangekomen en nu zijn alle kleuren beschikbaar. Binnen twee weken zullen de paprika's uit Murcia hun hoogtepunt bereiken. Tot dusver blijven de prijzen op een goed niveau, zodat telers en exporteurs goede vooruitzichten hebben gezien de vlotte overgang van Almeria naar Murcia en het Nederlandse seizoen, dat in de beginfase blijkbaar beperktere volumes kent als gevolg van de hoge energiekosten van de verlichte kassen. De paprika's uit Murcia vertonen goede volumes en een hoge kwaliteit en er zij op gewezen dat de telers enigszins zijn overgeschakeld van korte blokpaprika's naar de traditionele lange, vanwege de goede vraag op de plaatselijke markt en de lancering van nieuwe en productievere rassen. Paprika's uit Murcia zullen tot begin augustus op de markt blijven.

China: Prijzen blijven stabiel
China is een van de grootste producenten en consumenten van paprika's ter wereld. Volgens gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties teelde China in 2020 ongeveer 37% van de totale wereldproductie van paprika's, gevolgd door Mexico en Turkije. De belangrijkste paprikatelende regio's in China zijn de provincies Shandong, Guangdong en Sichuan.

De afgelopen jaren is de vraag naar hoogwaardige en biologische paprika's in China toegenomen, met name in stedelijke gebieden waar consumenten bereid zijn meer te betalen voor verse en gezonde producten. Deze trend heeft binnenlandse en buitenlandse bedrijven kansen geboden om de Chinese markt aan te boren met hoogwaardige paprikaproducten.

Op dit moment, in het vroege voorjaar, zijn de groenteprijzen gedaald: de gemiddelde groenteprijzen in Beijing zijn met 4% gedaald. De paprikaprijzen zijn echter stabiel gebleven.

Noord-Amerika: Zorgen over het weer vertroebelen de vooruitzichten voor het paprikaseizoen
Er komen vraagtekens bij de zomer voor paprika's. "Niemand weet zeker wat er gaat gebeuren in de Californische buitenteelt gezien de recente weersuitdagingen", zegt een Canadese verlader.

Momenteel komt het grootste deel van de paprika's uit Mexico, terwijl Ontario, Canada met de oogst begint en British Columbia, Canada waarschijnlijk dit weekend van start gaat. In Florida wordt ook paprika in de vollegrond geteeld.

Mexico heeft echter ook wat weersproblemen gehad, waaronder koele temperaturen, wat kan betekenen dat de teelt dit jaar vroegtijdig wordt beëindigd. Momenteel is de totale beschikbaarheid van paprika's ongeveer gelijk. "Je krijgt een beetje een botsing met Mexico dat zijn programma beëindigt en Canada dat begint en de timing lijkt elk jaar te verschuiven," zegt de teler-vervoerder.

De vraag is laag, wat niet ongewoon is voor deze tijd van het jaar. Maar dat zal volgende maand veranderen, wanneer de retail de zomerprijzen aanpast. "Als het weer mooier wordt, beginnen mensen hun eetgewoonten wat te veranderen en zullen bepaalde productsectoren meer aanslaan. Ik verwacht dat de handel in paprika's wat zal aantrekken", aldus de teler-handelaar.

Wat de prijzen betreft, was er tijdens de winter een sterke prijszetting, maar die zal de komende weken waarschijnlijk veranderen in gedifferentieerde prijzen. "De nieuwe oogst uit Canada zou een sterkere prijs moeten zien en dan heeft Mexico de neiging om zijn voorraden op te bouwen en dan daalt de prijs een beetje, wat we in het verleden hebben gezien," zegt hij.

Mexico: Prijs van Mexicaanse paprika's op de Amerikaanse markt stijgt in maart
"Californië lijkt maar niet te worden ontzien van stortregens, harde wind en zelfs record sneeuwval," meldde het USDA in de Weekly Seasonal Perishables Update die het publiceert in het kader van de U.S.-Mexico-Canada Agreement, die betrekking heeft op 19-25 maart 2023.
"Opnieuw vechten telers tegen een ronde van verwoestende stormen die duizenden hectaren in de Salinas Valley onder water zetten. Dit gebeurt terwijl Californische telers zich voorbereiden op de start van het voorjaarsteeltseizoen. Dit zal economische gevolgen hebben voor de Amerikaanse land- en tuinbouwmarkt", aldus het rapport. Voorlopige oogstverliezen door de huidige stormen lopen in de honderden miljoenen dollars.

In deze laatste periode is de invoer van belangrijke groenten en fruit op de Amerikaanse markt toegenomen, met inbegrip van paprika's. De invoer van paprika's uit Canada is tussen 25 februari en 18 maart gestegen van 17.837 pound tot 112.407 pound, wat weliswaar een aanzienlijke stijging betekent, maar nog steeds ver verwijderd is van de door Mexico verzonden hoeveelheden, die zijn gestegen van 38.506.011 pound tot 45.268.764 pound. (1 pound = 0,453 kg)

Ook de prijs van de groente is in die vier weken op de Amerikaanse markt aanzienlijk gestegen: van 14,45 dollar voor een pak van 1/9 bushel op 25 februari tot 26,59 dollar op 18 maart.

In de week daarna, die in het verslag wordt besproken, werd "de vraag in het midden van de week zeer actief", maar dat de beschikbare voorraden uit Mexico via Nogales, Arizona, "zeer beperkt zijn". De prijzen liggen deze week veel hoger dan de week ervoor, met jumbo en extra grote groene paprika's die tot 30,95 dollar per doos kunnen oplopen.

Wat de aanvoer van paprika's door Texas betreft, waren de prijzen deze week "vlak", maar de kwaliteit was "variabel". In dit geval bewogen de extra grote paprika's zich in een prijsrange van $26,95-28,95 per doos.

Australië: Hogere waarde maar lagere volumes voor Australische paprika's
De waarde van Australische paprika's is met acht procent gestegen tot 211,8 miljoen dollar voor het jaar eindigend in juni 2022, ondanks een volumedaling van 13 procent tot 71.383 ton, volgens de laatste statistieken van het Hort Innovation's Horticulture Statistics Handbook. Het importvolume steeg met 9 procent tot 813 ton, terwijl de exportwaarde in dezelfde periode slechts marginaal steeg tot 1,5 miljoen dollar. De teelt van paprika's in Australië vindt plaats in drie verschillende teeltsystemen: conventioneel (67%), kas (22%) en polykassen en tunnels (11%). Wat de consumptie betreft, kocht 64% van de Australische huishoudens paprika's, met een consumptie per hoofd van de bevolking van 2,61 kg. De consumptieprijs op detailhandelsniveau was de afgelopen weken afhankelijk van het ras; rode paprika's lagen gemiddeld rond $7 per kilo, groene paprika's rond $9 per kilo en gele paprika's rond $12 per kilo. ($ 1 = € 0,61)

Volgende week: Overzicht wereldmarkt limes


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.