Crisisupdate: 'Wintersportprobleem' treft ook energiemarkt

Los van de daggasprijs is het dichtstbijzijnde TTF-gascontract om gas voor in te kopen inmiddels dat van mei. Daarmee verschuift de focus stilaan echt naar komende winter, en het vulseizoen dat op 1 april aanvangt. In deze nieuwe crisisupdate blikken we terug op de laatste week van maart. Dat doen we onder meer aan de hand van de update van AgroEnergy.


TTF-gasprijs meicontract t/m 30 maart 2023. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. 

De TTF-gasprijs voor een contract 'winter 2023' steeg donderdag met ruim 2 euro tot 54.14 euro per megawattuur. Sinds afgelopen vrijdag is er een hele lichte stijging zichtbaar, waarbij gisteren de grootste stijging van de gasprijs werd genoteerd.

In de update van AgroEnergy gaat het opnieuw over 'Franse malaise' en stakingen, waardoor de LNG-import in het land drastisch beperkt is. LNG-tankers varen soms Frankrijk voorbij, wat volgens de marktanalisten opwaartse prijsdruk geeft op de TTF-markt. Frankrijk is een grote LNG-importeur, waardoor het in de havens in onder meer Nederland en België nu extra druk is. 

Ook op het gebied van elektriciteit is het hommeles. De kerncentrales die voor energieopwek moeten zorgen draaien nog verre van optimaal, waardoor vooral voor de zomer- en aankomende wintermaanden de elektriciteitsprijzen in Frankrijk fors omhoog gaan. Voor het eerste kwartaal van 2024 ligt de prijs (375 euro per megawattuur) ruim twee keer zo hoog als in Duitsland (155), zo laat AgroEnergy zien. Ook zijn er zorgen over koelwater, omdat er mogelijk een tekort aan smeltwater is. De neerslag in de bergen viel deze winter tegen. Slecht voor de wintersporters, maar dus mogelijk ook voor de elektriciteitsprijzen.

Aan het eind van de AgroEnergy-update een voorspelling over de prijzen van komende week. We lezen: " Vanaf zondag wordt het zonniger met lagere windsnelheden en in de nacht lagere temperaturen. Dat levert dit weekend waarschijnlijk een gemiddelde EPEX-prijs rond 70 €/MWh op en een daggasprijs rond 41 €ct/m3 De nachttemperaturen bewegen aan het begin van de week rond het vriespunt, maar daarna lopen ze iets op. Voor levering volgende week handelt baseload elektriciteit momenteel rond 110 €/MWh en gas rond 43 €ct/m3."

Biomassa mag, onder voorwaarden, van de Europese Unie blijven meetellen als 'duurzame energievorm'. Energie die wordt opgewekt door houtsnippers of ander plantaardig materiaal te verbranden, geldt onder bepaalde voorwaarden als ‘hernieuwbaar’, schrijft NRC. De afgelopen jaren groeide de kritiek op dat duurzame label, onder meer door onthullingen over hoe gezonde bossen in Europa in de verbrandingsoven verdwijnen. Tegelijk kan de EU niet zonder biomassa: die maakt nog altijd circa 60 procent uit van de opgewekte hernieuwbare energie, stipt de krant aan. 

TenneT gaat samen met partners grote hoeveelheden op de Noordzee opgewekte groene stroom aan land brengen. Het gaat om in totaal 22 gigawatt. BNR schrijft over het nieuwtje van TenneT

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vindt dat batterijsystemen die in de praktijk helpen om het net slimmer te gebruiken een korting zouden moeten krijgen op hun transporttarief. Tot die conclusie komt men in een vervolgstudie over transporttarieven en elektriciteitsopslag. In het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) is afgesproken dat Netbeheer Nederland in overleg met de ACM met een voorstel komt om de nettarieven voor batterijsystemen te veranderen. 

Of batterijsystemen echt helpen om het net te ontlasten hangt af van de locatie en van het tijdstip waarop batterijen laden en ontladen. Batterijsystemen die dichtbij windmolens of zonneparken staan kunnen de duurzaam opgewekte energie tijdens piekmomenten lokaal opslaan en deze als er meer ruimte is op het net invoeden. Op die manier helpt het batterijsysteem het net tijdens piekmomenten te ontlasten en is er minder noodzaak om het net te verzwaren. Dit is anders met batterijsystemen die bijvoorbeeld op afstand van productielocaties worden geplaatst en waarvoor dus wel extra transportcapaciteit aangelegd moet worden. Een lager transporttarief voor batterijsystemen zou daarom alleen moeten gelden als er in de praktijk aantoonbaar investeringen worden voorkomen en kosten worden bespaard. 


Publicatiedatum:
© /



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.