Nederlandse tuinbouw op handelsmissie naar Kazachstan

Van 1 tot en met 6 april brengt burgemeester Bouke Arends, samen met een delegatie bedrijven onder leiding van Dutch Greenhouse Delta, als eerste Nederlandse burgemeester ooit een bezoek aan Kazachstan. Dit op uitnodiging van de Kazachse regering en Dutch Greenhouse Delta.

Arends woont onder andere twee internationale tuinbouwevenementen bij. Doel van het bezoek is om de relatie op het gebied van land- en tuinbouw tussen Kazachstan en Nederland op de lange termijn te versterken en Nederlandse kennis in te zetten bij Kazachse vraagstukken op het gebied van voedselzekerheid, verhoogde arbeidsproductiviteit en ecosysteemontwikkeling.

Burgemeester Arends is aanwezig bij de ‘Conference on Development of greenhouse farms’ en brengt een bezoek aan ‘The 13th International Exhibition "Flowers. Fazenda. Greenhouses. Almaty" 2023’. “Het is een eer om namens de gemeente Westland als eerste Nederlandse burgemeester Kazachstan te bezoeken”, aldus Arends. “Samen met onze partner Dutch Greenhouse Delta kijk ik ernaar uit om kennis op te doen, onze internationale relaties te versterken en te laten zien waartoe het Westlandse tuinbouwcluster in staat is.”

Kas van FoodVentures in Aktobe. Deze kas wordt tijdens het bezoek bezocht. FoodVentures is op 3 april ook een van de organisatoren van een conferentie in Aktobe over tuinbouw. 

Investeren in duurzame voedselproductie
Kazachstan investeert de laatste jaren steeds meer in zijn agri- en horti-sector en streeft naar een verhoging van de arbeidsproductiviteit, een hogere productiviteit per hectare en het terugdringen van het gebruik van schaarse middelen. De afgelopen jaren werkte het land samen met Nederland aan kennis, kunde en innovatieve technologie voor duurzame voedselproductie. Inmiddels hebben meerdere inkomende en uitgaande handelsmissies plaatsgevonden.

Afgelopen februari bezocht een delegatie van Kazachse overheidsfunctionarissen en investeerders het World Horti Center in Westland. Als gevolg hiervan werden drie memoranda voor samenwerking tussen Nederlandse en Kazachse bedrijven ondertekend.

Begin van een waardevolle samenwerking
Ambassadeur van Kazachstan Askar Zhumagaliyev: “In de afgelopen 2 jaar zijn er 9 zakelijke missies geweest naar zowel Kazachstan als Nederland op het gebied van land- en tuinbouw. Bedrijven uit beide landen voeren al een aantal nieuwe initiatieven uit en het komende bezoek zal onze samenwerking zeker een boost geven. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een burgemeester van een Nederlandse gemeente Kazachstan bezoekt. We beschouwen dit als een eer en zien dit als het begin van een waardevolle samenwerking tussen de bedrijven uit onze beide landen. Bovendien zei onze president Kassym-Jomart Tokayev op 29 maart dat er ongeveer 2,5 miljard USD wordt uitgetrokken voor nieuwe landbouwprojecten en de ontwikkeling van landbouwcoöperaties. Dus laten we samenwerken en nieuwe initiatieven bedenken.”

Strategische sector
Kazachstan is het negende grootste land ter wereld en grenst aan Rusland, Kirgizië, Turkmenistan, Oezbekistan en China, dat toegang geeft tot de belangrijkste markten ter wereld. Kazachstan is een politiek, sociaal en economisch stabiel land met een bevolking van 18,2 miljoen mensen en een oppervlakte van 2,8 miljoen vierkante kilometer. Agro-industrie is een van de belangrijkste strategische sectoren van de economie van Kazachstan. 20% van de werkende bevolking houdt zich bezig met landbouw en voedselproductie en 210 miljoen hectare land wordt gebruikt voor landbouw. De regering van Kazachstan ondersteunt de ontwikkeling van de sector met verschillende stimulansen en subsidies, een bedrijfsvriendelijk klimaat en bescherming van de rechten van investeerders. 

The volgende leden van Dutch Greenhouse Delta doen mee aan de handelsmissie: Bayer-De Ruiter Seeds, BOAL Group, Certhon, Grodan, Hoogendoorn Growth Management, Koppert, KUBO, MJ-Tech, gemeente Westland, Ridder, Signify, Svensson en Van der Hoeven Horticultural Projects.   

bron: Gemeente Westland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.