Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweedse teler gebruikt restwarmte om komkommers te telen

Dankzij moderne technologie en restwarmte kan Noord-Zweden binnenkort het hele jaar door grote hoeveelheden verse komkommers oogsten. Een overeenkomst tussen Agtira en Greenfood ter waarde van 285 miljoen SEK (bijna € 25.274.000) is getekend voor een kas voor komkommers in Boden. De locatie wordt een van de in totaal tien in het hele land.

"De komkommers kunnen direct na het plukken worden afgezet. Ze worden duurzaam geteeld met minimaal waterverbruik," zegt Ted Stenshed, CEO van de business area Greenfood Fresh Produce.

Zo viel de keuze op Boden
Dat de keuze op Boden valt, wordt onder meer gerechtvaardigd door de goed ontwikkelde infrastructuur van de gemeente en de strategische ligging in Norrbotten. Voor Agtira wordt het de meest noordelijk gelegen kas tot nu toe, aangezien hun andere kassen zich in Sundsvall en Skellefteå bevinden.

"Het potentieel om restwarmte van datacenters en andere industrieën terug te winnen is een enorme en vaak ongebruikte bron", zegt Pontus Lamberg, operations manager bij Agtira.

"Het is een belangrijke kwestie voor de toekomst om onze mate van zelfvoorziening te vergroten, zowel in Norrbotten als in heel Zweden. Daarom moet er nog meer voedsel lokaal worden verbouwd", aldus gemeenteraadslid Claes Nordmark.

Bron: svt.se

Publicatiedatum: