Derde landenrapport van Nederland over plantgenetische bronnen

In opdracht van de Nederlandse overheid brengt het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) periodiek verslag uit over de staat van Nederlandse genetische bronnen voor voedsel en landbouw. Het derde rapport over plantgenetische bronnen geeft informatie over de Nederlandse activiteiten met plantgenetische bronnen in de periode 2012-2019. Dit op verzoek van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. 

Na een algemeen overzicht van landbouw in Nederland gaat het rapport aan de hand van achttien belangrijke activiteiten in op de conservering en het beheer van genetische bronnen in de natuur en on-farm (in situ), conservering in collecties (ex situ), duurzaam gebruik van genetische bronnen en de opbouw van institutionele en menselijke capaciteit die duurzaam gebruik van genetische bronnen mogelijk maken. Een belangrijk item is het inventariseren en veiligstellen van wilde verwanten van onze gewassen (crop wild relatives, CWR), waarvan het inzamelprogramma van start is gegaan in 2022.

Om de activiteiten op het gebied van Nederlandse genetische bronnen verder te ondersteunen en te stimuleren, is het programma voor de Wettelijke Onderzoekstaak Genetische Bronnen, die door het CGN wordt uitgevoerd, verder versterkt en uitgebreid voor de periode 2022-2026.

De informatie in het derde landenrapport van Nederland zal door de FAO gebruikt worden als input voor het Third Report on the State of the World’s Plant Genetic Resources for Food and Agriculture, dat naar verwachting zal worden gepubliceerd in 2023.

De Nederlandse rapporten worden opgesteld door het CGN in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Eerdere rapporten over genetische bronnen van planten voor voedsel en landbouw verschenen in 1995 en 2008. Ook over onder meer landbouwhuisdieren (2002 en 2014), bomen en struiken (2012 en 2021), biodiversiteit voor voedsel en landbouw (2015) en aquatische bronnen (2017) verschenen al rapporten.

Bron: CGN 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.