Hinder in grootste haven van Israël door protesten

Terwijl de protesten in Israël verder escaleren, is de groente- en fruitsector bezorgd over de gevolgen voor de oogst, verpakking en export. Zo heeft de internationale luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv maandagochtend uitgaande vluchten opgeschort, terwijl Haifa, de grootste haven van Israël, tot stilstand kwam nadat arbeiders zich hadden aangesloten bij de landelijke staking uitgeroepen door de grootste vakbondsfederatie van Israël, Histadrut.

De aanhoudende protesten in Israël zijn gericht tegen de plannen van de regering om de bevoegdheden van het Hooggerechtshof te beperken. De grootschalige protesten braken zondagavond 26 maart uit in Tel Aviv en Jeruzalem, nadat premier Benjamin Netanyahu de minister van Defensie Yoav Gallant het afgelopen weekend had ontslagen. Gallant riep op tot stopzetting van de hervormingen, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de nationale veiligheid, aangezien de reserves van de Israëlische defensiemacht niet meer trainden uit onvrede met de plannen van de regering.

Op dit moment in het seizoen worden vanuit Israël avocado's, dadels, verse kruiden, wortelen en citrus geëxporteerd, waaronder de populaire Orri mandarijn. Ze profiteren momenteel van de zwakkere shekel. Israël importeert ook een verscheidenheid aan ander fruit. Een zwakkere shekel betekent dat geïmporteerd fruit duurder wordt voor de consument, zoals ananas, druiven en ander exotisch fruit.

Telers en exporteurs laten de redactie op maandag 27 maart weten dat ze nog niet goed weten wat het effect is op de AGF-sector.

"Er zijn wat vertragingen bij de vluchten, maar dat is van korte duur. Het heeft nog geen invloed op de export van verse kruiden en bloemen", aldus een exporteur.

"We werden vanochtend wakker met dit nieuws. In Tel Aviv heerst onzekerheid. Ik wil optimistisch blijven en hoop dat de rust gauw weerkeert, want begin april komen er grote feestdagen aan", zei gisteren een Israëlische dadelteler.

Een andere grote exporteur merkte op dat de luchthaven- en havenstakingen "de logistiek zullen beïnvloeden", maar dat het nog te vroeg is om de impact op de export volledig te kunnen inschatten.

De Israëlische munteenheid, de shekel, is sinds het begin dit jaar verzwakt ten opzichte van andere belangrijke handelsvaluta's. Dit is positief voor de Israëlische AGF-exportsector. Exporteurs en telers hebben jarenlang geklaagd over verminderde inkomsten als gevolg van de sterkere munt, maar zijn nu blij met deze adempauze.

"Ik denk niet dat er enig effect is op de economie in Israël in het algemeen en zeker niet op de tuinbouw", zegt een grote exporteur van citrus, aardappelen en wortelen. "Er is geen verband tussen beide zaken. De politici kunnen wetten aannemen en links kan proberen iedereen bang te maken en te stressen omdat het niet aan de macht is. Wij blijven verder oogsten, produceren en exporteren. Wat betreft de zwakke Shekel, dit is een bubbel die zal barsten omdat deze alleen maar wordt opgeblazen door de linkse media. Het wordt nu juist aangeraden om in Israël te investeren."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.