Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We willen menselijke arbeid niet overbodig, maar makkelijker maken"

De huidige wereld wordt overgenomen door AI. Het internet wordt overspoeld met illustraties en zelfs video's die door AI zijn gemaakt. Terwijl sommige mensen zich zorgen maken dat dit hen hun baan kan kosten, kijken telers erg uit naar de autonome teelt.

De weg daarheen wordt steeds korter, mede dankzij bedrijven als DC Farms uit Leamington, Canada. "Ik zag deze AI-kans ongeveer 4 jaar geleden," zegt Michael Del Ciancio, manager van DC Farms. "Het bedrijf waar ik toen mee werkte, had meer op hun bord dan ze aankonden. Iedereen heeft van die grootse ideeën en dat kan behoorlijk overweldigend worden. Uiteindelijk komt het allemaal neer op welke AI goed is voor mij."

Michael beschrijft een vrij gebruikelijke situatie in de tuinbouwsector, waarin telers de weg moeten vinden via techbedrijven die beweren dat ze de steen der wijzen hebben gevonden.

Autonoom zijn
Daarom besloot Michael het stap voor stap te doen. Hij selecteerde een AI en begon die te trainen om deze aan te passen aan zijn behoeften. "Eerst werkte ik met de computer voor mijn teeltomgeving," zegt hij. Beetje bij beetje werd de AI beter, waardoor Michael alle datapunten kreeg om zijn teelt verder te nuanceren en uiteindelijk een beter product te krijgen. "Ik kan het hele jaar door kijken naar de toekomstverwachting en mijn historische gegevens. Hierdoor kan ik nauwkeuriger afstemmingsbeslissingen nemen."

Uiteindelijk is Michael van plan AI te gebruiken om de energie-efficiëntie van de kas te verhogen. "Duurzaamheid is tegenwoordig het gesprek van de dag, maar het is moeilijk te bevatten wat het eigenlijk is," zegt Michael. "Stel je nu eens voor dat de AI in je kas in staat is om te begrijpen hoe je het energieverbruik gedurende de dag kunt verminderen. De AI kan bijvoorbeeld voorspellen dat het de komende drie dagen 's ochtends warm zal zijn, maar 's middags kouder. De verwarming in de kas zou door de AI automatisch worden aangepast naarmate de dagen vorderen, waardoor het energieverbruik daalt. Maar het zou ook de dynamiek van de energiemarkt begrijpen, meer energie opnemen wanneer het goedkoper is en het verbruik verminderen wanneer het duurder wordt."

Menselijke arbeid minder fysiek intensief maken
Autonoom telen zal geduld vergen, maar biedt veel mogelijkheden om de productiviteit en efficiëntie van een kas te verhogen, niet alleen op het gebied van energie en teeltafstemming, maar ook op het gebied van gewasbescherming. "Ik werk nu samen met een bedrijf dat AI gebruikt voor het opsporen van plagen en microklimaten in de kas," zegt Michael.

Het is cruciaal om te begrijpen dat al deze geautomatiseerde oplossingen niet bedoeld zijn om menselijke arbeid te vervangen. "Ik implementeer dat allemaal om met de moderne tijd mee te gaan. Het gaat er niet om menselijke arbeid overbodig te maken, maar om het werk voor mijn werknemers gemakkelijker te maken."

Werken in een kas is immers erg lichamelijk intensief. Michael en zijn familie weten dat heel goed, omdat ze uit een Italiaanse immigrantenfamilie komen. "Mijn grootouders zijn vroeger vanuit Italië hierheen geëmigreerd. Dit land waar we nu staan was vroeger eigendom van de familie Mucci, hier zijn ze begonnen. Mijn ouders kochten het van mijn grootouders en de andere Mucci-broers en begonnen met de teelt en verkoop voor Heinz. Ook hadden ze een mooie fruitmarkt langs de weg."

Leuk feitje, Michael's moeder is een Mucci. "Toen de buitenteelt te uitdagend begon te worden, door problemen met prijzen, het milieu en de productie was er een grote stimulans om kassen te bouwen in dit gebied. Dus bouwde mijn familie in 1995 hun eerste kas. Ik was 12 of 13 jaar oud."

Een geschiedenis van harde werkers
Het streven naar innovatie door hard te werken zit ingebakken in de waarden van Michaels familie. "Mijn familie kwam in de tuinbouw terecht omdat ze de hard werkten, zoals de meeste mensen die vanuit het buitenland hier komen. Hard werken leidde mijn ouders uiteindelijk naar de tuinbouw. Het natuurlijke verloop van tuinbouw en veranderingen leidde hen naar de glastuinbouw."

Omdat hij er met zijn gezin vanaf het begin bij was, is Michael goed op de hoogte van het reilen en zeilen in de glastuinbouw en van wat de sector nodig heeft om erkend te worden. Sterker nog, hij is directeur van het OGVG-bestuur. "Ik wil onze sector helpen meer begrip te kweken. Ik probeer mijn sector aan een hogere standaard te houden en de gemeenschap voor te lichten over de geweldige dingen die we doen. Glastuinbouw is een levensstijl en ik wil de beste manieren vinden om oplossingen te vinden voor diepgewortelde problemen in onze sector, zodat we de hele sector vooruit helpen."

Michael voert bijvoorbeeld gesprekken met scholen en de gemeenschap om mensen een deel van zijn kassen in actie te laten zien en te laten proeven wat dat allemaal inhoudt. "Een onderwijskas voor de gemeenschap, mensen hebben dat nodig," zegt hij. "Zo zorgen we voor verandering. We moeten de mensen en de overheid voorlichten."

Voor meer informatie:
DC Farms
1557 County Rd 34, Ruthven, ON N0P-2G0
Tel.: +1 519 322 1052
dcfarms.co

Publicatiedatum: