"Delicate situatie voor aubergine, komkommer en courgette in Almería"

De Interprofessionele Organisatie van Groenten en Fruit van Andalusië, Hortyfruta, wijst op de kritieke situatie waarin sommige van de kasgewassen zich bevinden, met name aubergines, courgettes en komkommers.

Over week 12 constateerde Hortyfruta al dat als gevolg van de abnormale warmte de oogst van meerdere groenten versnelde en vele volumes tegelijk op de markt kwamen.

"Sinds de inwerkingtreding van de algemeenverbindendverklaring op 1 september 2022, voert Hortyfruta wekelijks een grondige analyse van de markten uit. Als resultaat van deze uitgebreide analyse is vastgesteld dat het meest getroffen product op dit moment lange aubergine is, die zich in een "pre-alarmsituatie" bevindt, wat overeenkomt met de kleur geel volgens het Crisishandboek dat is opgesteld door de interprofessionele organisatie", licht de voorzitter van Hortyfruta toe.

Met de medewerking van het Andalusische Observatorium van Prijzen en Markten en meerdere handelsbedrijven zal Hortyfruta de komende tijd dagelijks de kwaliteit van aubergine, komkommer en courgette monitoren, aangezien er nog weken komen met een hoge productie en afzet. Hoewel het marktaandeel nu wat afneemt op de Europese markt, blijft het nog steeds heel belangrijk.

"Als de situatie aanhoudt, zal het nodig zijn om de algemeen-verbindendverklaring te activeren die verplicht tot het weerhouden van klasse II product, zodat alleen de extra kwaliteit en klasse I product op de AGF-markt komen. Dat geldt dan voor alle telers en handelsbedrijven in Andalusië", zegt Francisco Góngora, voorzitter van de interprofessionele organisatie.

Hortyfruta vertegenwoordigt en verdedigt de gemeenschappelijke belangen van de Andalusische intensieve groente- en fruitsector sinds de oprichting in 2007. De organisatie heeft betrekking op de teelt en afzet van groenten en fruit die in kassen in Andalusië worden geteeld en bestemd zijn voor de versmarkt: tomaat, paprika, komkommer, courgette, aubergine, snijbonen, meloen en watermeloen.

De bedrijven die aangesloten zijn bij de verenigingen die samen de interprofessionele organisatie vormen, brengen 3.256.094 ton groenten en fruit op de markt voor een waarde van € 3,191 miljard. In het huidige seizoen vertegenwoordigt Hortyfruta een areaal van 44.653 hectare, 19.364 telers, 112.835 directe banen en 82% van de productie in de Andalusische kassen. 

Voor meer informatie:
Hortyfruta
Ctra. de Málaga n.º 44, 3.ª Planta
04002 Almería (Spanje)
Tel: +34 662 388 055
info@hortyfruta.es
www.hortyfruta.es


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.