Groot project hergebruik CO2 en restwarmte voor kassen in ontwerpfase

Wethouder Kees Gommeren en Maurice Remery van de gemeente Steenbergen waren op donderdag 16 maart op bedrijfsbezoek bij tomatenteler RedStar en de afvalenergiecentrale van PreZero Nederland in Roosendaal. Dit gebeurde in het kader van het project Osiris dat nu in de ontwerpfase zit.

Bij het verbranden van niet-recyclebaar afval komt veel warmte en CO2 vrij. In het project worden twee glastuinbouwgebieden in de gemeente van deze warmte en CO2 voorzien. Zo wordt de warmte en CO2 dus hergebruikt. 

Wethouder Maurice Remery: “We zijn heel trots op dit project dat nu in volle voorbereiding is. Het is potentieel het grootste project in Nederland waar warmte én CO2 wordt hergebruikt voor de glastuinbouw. Een nieuwe en innovatieve manier van verduurzamen. Als je ziet hoeveel energie in deze bedrijven wordt gestoken, is dit een enorme stap in de energietransitie waar de gemeente Steenbergen vol op inzet.”

Wethouder kees Gommeren: “Ook voor de glastuinbouwbedrijven is dit een belangrijke stap richting het doel om klimaatneutraal te zijn en is het voor consumenten mogelijk om te genieten van groente en fruit dat op een verantwoorde manier geteeld wordt. Daarnaast zijn deze bedrijven straks minder afhankelijk van fluctuerende energieprijzen.”
 
Als alles goed gaat kan er in 2026 begonnen worden met het leveren van warmte en CO2 aan de glastuinbouw. Afgelopen zomer werd bekend dat het project op SDE++-subsidie kan rekenen. 

Bron: Gemeente Steenbergen

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.