koolseizoen van start bij Beekenkamp Plants Vegetables

"De uitleveraantallen stijgen vanaf nu alleen maar"

Vanaf de koollocaties van Beekenkamp Plants in Maasdijk en Lutjebroek worden de eerste grote bestellingen van 2023 afgeleverd. 

Zoals ieder jaar is ook dit koolseizoen begonnen met het uitleveren van grote koolplanten in 8 cm perspotten. Naarmate het seizoen vordert worden de planten in kleinere potmaten uitgeleverd, vanaf
week 12 voornamelijk in trays 280 en 315 gaats. De eerste planten van dit formaat hebben de Beekenkamplocaties ondertussen verlaten en de uitleveraantallen stijgen vanaf nu alleen maar. De piek vindt plaats van week 16 tot en met week 30, in deze periode worden er per week tienduizenden trays uitgeleverd. 


Marc Balemans, Teeltcoördinator Koolgewassen, beoordeelt de koolplanten

Proces
Marc Balemans, Teeltcoördinator Koolgewassen, vertelt: ‘Het proces van kool lijkt makkelijk: zaaien, plat zetten, water geven en dan groeit het als kool. Toch komt er meer bij kijken om het beste plantenmateriaal voor onze kwekers te produceren. Dagelijks worden de planten beoordeeld en waar nodig bijgestuurd door middel van watergift, bemesting en temperatuur. Zo doen de medewerkers hun uiterste beste om de trays met een hoge kieming en zo uniform mogelijk te produceren. Dit is belangrijk omdat de klanten een product wensen dat goed plantbaar is en een goede weggroei heeft.’

Ontwikkelingen
Een bekende uitdaging in de tuinbouwwereld is het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen, waardoor het lastiger is bepaalde ziekten en plagen buiten de deur te houden. Marc vertelt: ‘Hierdoor
proberen we de planten op andere manieren weerbaar en vitaal te houden. Met de juiste voedingsstrategie is hier goed op in te spelen. Daarnaast is een deel van de kassen voorzien van insectengaas, wat ervoor zorgt dat de planten, ook in de zomer, beschermd zijn tegen insecten van buitenaf.’

Bovendien wordt gebruikt gemaakt van temperatuurintegratie en wordt teeltdata verzameld en geanalyseerd. De uitkomsten worden gebruikt om huidige teelten bij te sturen en toekomstige teelten goed te kunnen laten verlopen.

Uiteraard is het zuinig omgaan met energie een belangrijk punt. Hoe gaat Beekenkamp daar mee om? Volgens Marc zoekt het bedrijf de juiste balans tussen enerzijds energiebesparing toepassen en anderzijds de beste kwaliteit planten blijven leveren. Een voorbeeld hiervan is het nog bewuster inzetten van de zon als warmtebron bij het opkweken. Beekenkamp zorgt ervoor dat de planten overdag optimaal gebruik kunnen maken van de zonnestralen, waardoor de temperatuur ’s nachts iets naar beneden kan. 

Kortom, met een paar uitdagingen die het team van Beekenkamp Plants Vegetables vol energie aangaat, is het doel om dit seizoen weer tot een succes te maken.

Voor meer informatie
Beekenkamp Plants
www.beekenkamp.nl 

 

 

 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.