"Waar wij naar streven, is datagestuurde en duurzame aardbeienteelt"

Het hele jaar door heerlijke, verse aardbeien van lokale teelt: de in 2022 opgerichte start-up vGreens uit Witten realiseert dit dankzij geavanceerde verticale kweektechnologie. In de afgesloten ruimte van ongeveer 50m2 groeien de populaire rode vruchten in een verticale opstelling, op meerdere niveaus boven elkaar, zonder zonlicht of andere externe omgevingsinvloeden.


Claas Ahrens (l) en Maximilian Hartmann tussen de vier verdiepingen tellende "aardbeienrekken". In de toekomst zullen de aardbeien op vijf niveaus groeien, op een nieuwe locatie.

Claas Ahrens, Dr. Stefan Hey en Dr. Maximilian Hartmann begonnen samen met de eerste prototypes in een garage. In plaats van bladgroenten, zoals kruiden of microgreens, waagde het oprichtersteam zich aan verticale aardbeienteelt. "We begonnen met vijf mensen, maar nu bestaat het team uit elf mensen uit verschillende vakgebieden, zoals bedrijfskunde, IT en gewaswetenschappen," aldus Hartmann, die de snelle ontwikkeling van de start-up beschrijft.


De micro farm herbergt in totaal 1.200 plantplaatsen, wat overeenkomt met een totaal volume van ongeveer vier ton per jaar. Er worden ook verschillende LED-processen gebruikt.

Er is een volledig gescheiden ecosysteem opgezet, waarin duurzaam water- en plantenbeheer een doorslaggevende rol speelt. Er wordt alleen regenwater gebruikt, dat in een hydrocultuursysteem wordt behandeld en aan de planten wordt toegevoerd. Hartmann: "Het systeem is bijna 100 procent circulair, d.w.z. er gaat nauwelijks een druppel water verloren in de kringloop. Het komt erop neer dat we een waterbesparing tot 95 procent bereiken in vergelijking met conventionele systemen." Andere voordelen zijn de extreem geringe behoefte aan land, de afwezigheid van pesticiden en de minimale transportafstanden tussen teler en afnemer.

Eind maart is er een korte onderbreking van de oogst. De volgende oogstgolf zal naar verwachting in mei beginnen. Het duurt slechts 23 dagen van bloei tot oogst. Om het energieprobleem op te lossen - eind maart is ongeveer 24 kilowatt per uur nodig per kilo aardbeien - wil men in de toekomst overschakelen op groene energie.

Na uitgebreide opbrengst- en smaakanalyses koos het jonge bedrijf voor het ras Favori. Met het FrischeParadies in het Frischezentrum Essen heeft vGreens al een vaste klant gevonden. De volgende stap is het verder optimaliseren van de teelt en de oogst. "We werken met partners en wetenschappers aan een gerobotiseerd, op AI gebaseerd oogstproces. Om deze datagestuurde aardbeienteelt in de praktijk te kunnen brengen, willen we uiterlijk begin 2024 een teeltlocatie op industriële schaal betrekken. We denken bijvoorbeeld aan een oude industriële hal waar we een groter bedrijf kunnen opzetten en in de toekomst eventueel andere gewassen zoals meloenen of blauwe bessen kunnen telen."

Rechts: aardbeien in een doosje van 250 gram. "Met de Kerst waren we de enige die regionaal geteelde  aardbeien konden leveren," zegt Hartmann trots.

Leveranciers in plaats van telers
Inmiddels hebben verschillende grote afnemers al interesse getoond in de aardbeien van vGreens, vervolgt Hartmann. "We willen onze datagedreven aanpak blijvend optimaliseren en in de toekomst in de hele waardeketen beschikbaar maken, bijvoorbeeld in een soort franchisesysteem. Dat betekent dat we onszelf in de toekomst niet als klassieke teler zien, maar als dienstverlener of toeleverancier van de sector. Ook aan de producentenkant is er al interesse, vooral bij de nieuwe generatie."

Voor meer informatie:
Maximilian Hartmann
vGreens Holding GmbH
Därmannsbusch 4
58456 Witten, Duitsland
Tel.: +49 1573 1339516 
info@v-greens.com 
www.v-greens.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.