Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Over twee weken toename verwacht

"Aanbod Spaanse cherrypruimtomaten zes keer lager dan midden februari"

Het tomatenaanbod is nog steeds beperkt op de Europese markt, met name van de cherrytomaat. In Almería, een van de belangrijkste mediterrane teeltgebieden in deze periode van het jaar, blijft de opbrengst van cherrytomaten erg laag vanwege de kou die in januari en februari volgde op enkele maanden die eigenlijk te warm waren. Nu de temperaturen weer stijgt, zullen de volumes zich beginnen te herstellen en zullen de prijzen zich aanpassen.

"Momenteel is er zeer weinig aanbod van cherrytomaten, met name van cherrypruimtomaten. Daar oogsten we momenteel zes keer minder van dan midden februari. De schaarste bij cherrytrostomaten is ook groot, terwijl ronde cherrytomaten het wel redden", zegt David Caparrós, manager van Balcón de Níjar, een bedrijf uit Almería dat biologische groenten teelt en verkoopt en gespecialiseerd is in cherrytomaten met een jaarrond aanbod.

De prijzen blijven dus op een zeer hoog niveau liggen, wat tot een zekere daling van de vraag heeft geleid. "De telersprijzen zijn hoog door de schaarste en de gestegen teeltkosten. In de supermarkt is de verkoopprijs zelfs het drievoudige van wat de telers ontvangen. In veel supermarkten is overigens de ruimte voor cherrytomaten in het schap afgenomen", vertelt David Caparrós.

"Over het algemeen is er nauwelijks een prijsverschil tussen bio en conventioneel. Er zijn zelfs momenten geweest dat de prijzen voor het conventionele product hoger waren vanwege het lage aanbod en dat bio-producten als conventioneel werden verkocht", voegt hij eraan toe.

Ook andere tomatenleveranciers zoals Marokko en Turkije kampen met teeltproblemen. "Door de enorme prijsstijging zijn Marokko en Turkije de export gaan beperken om betaalbare prijzen te garanderen voor de eigen burgers, wat heeft bijgedragen aan het beperkte aanbod in Europa", zegt de manager van Balcón de Níjar.

Na een periode van winterse kou vanaf half januari tot de eerste week van maart zijn de temperaturen weer de hoogte ingeschoten. Van groenten die heel gevoelig zijn voor koude temperaturen zoals courgette, aubergine of komkommer, is de opbrengst nu aanzienlijk toegenomen en nemen de prijzen een duikvlucht. Bij tomaat en paprika zal het daarentegen nog enkele weken duren voordat de volumes aantrekken.

"Als het mooie weer aanhoudt, zal over een week of twee ook de oogst van tomaat en paprika weer toenemen en daarna op kruissnelheid komen. We hopen nog vóór Pasen dubbel zoveel aanbod van cherrytomaten beschikbaar te hebben dan nu", vervolgt David Caparrós. 

Maar over een paar weken worden ook de eerste Nederlandse cherrytomaten op de markt verwacht, zegt hij. "Dat zou ons goed uitkomen, want ze kunnen het gat opvullen, de prijzen reguleren en de vraag een duw in de rug geven tegen de tijd dat wij onze productiepiek bereiken."

Voor meer informatie:
David Caparrós
Balcón de Níjar
Tel: +34 950 955 936 (Spanje)
Mob: +34 619784 016
david.caparros@balcondenijar.com
www.balcondenijar.com

Publicatiedatum: