Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
besparen op water en meststoffen door gebruik Growficient

"Iedere dag zijn er drie tot vier waterbeurten minder nodig"

“Als je het niet probeert, word je ook niet wijzer,” zegt bramenteler Jeroen Pouls. En wijzer is hij nu. Dankzij het gebruik van Growficient heeft hij veel meer inzicht in de watergift. In combinatie met Jeroens daadkracht leidt dat nu al tot het besparen van veel tijd, water en meststoffen. 

Besparen op tijd én meststoffen
Kortgeleden kreeg hij de tip van een collega-teler. Die gebruikte een halfjaar Growficient en was erg enthousiast. Jeroen: “Die teler heeft echt een groot bedrijf, met vakmensen. Toen ik daar op de pc het dashboard zag, was ik direct geïnteresseerd.” Hij vroeg een demo aan. 

De herfstteelt ging op dat moment net richting de vruchten. “Bramen zijn erg gevoelig voor waterwisselingen, met name in de oogstperiode. Te grote schommelingen zorgen voor uitval.” Hij koos daarom op het goede moment voor een systeem dat onafgebroken en nauwkeurig de vochtigheid van de plant monitort. “In een persoonlijk videogesprek hebben we samen de instellingen aangepast naar mijn eigen voorkeuren.” 

Tot die tijd ging de watergift gevoelsmatig (door bijv. ‘s ochtends aan de potkluit te voelen) en op basis van handmatige drainmetingen. Nu bespaart Jeroen veel tijd. Het kost slechts een blik op het dashboard om te zien hoe het ervoor staat met de vochtigheid. En dat kan ieder moment van de dag. 

Iedere dag 3 tot 4 minder waterbeurten
Jeroen haalt als teler graag het optimale uit zijn bedrijf. “Ik ontdekte door de sensor dat de plant nog niet actief is op het tijdstip van de eerste waterbeurt. Hier heb ik één en ander in geprobeerd: nu is de eerste waterbeurt met een uur verschoven.” Dat is niet het enige dat er de afgelopen vijf weken veranderde. Iedere dag zijn er drie tot vier waterbeurten minder nodig dan voorheen. Zo bespaart Jeroen heel veel water. Dat is belangrijk, want hij recirculeert niet.

Ook zag hij via het dashboard dat de EC-waarde in de pot op niveau bleef, waardoor hij minder meststoffen nodig heeft. Dit scheelt enorm veel kosten. “Het is duidelijk een flinke besparing. En door het dashboard zitten we er veel korter op.” De planten staan er intussen minstens zo mooi bij als voorheen.

Het brengt hem, naar eigen zeggen, ook meer professionaliteit en duidelijkheid. “In de kunstmest- en waterhuishouding wordt steeds vaker om certificering gevraagd. Er is meer en meer inzicht nodig in de watergift. Growficient maakt het veel makkelijker om te laten zien hoe we het doen. Nu heb ik van een heel jaar een grafiek, of van een paar dagen: wat ik maar wil.”

Jeroen is erg blij met zijn keuze. Als kleinere teler raadt hij het andere, kleinere bedrijven ook aan. “Er zijn ook andere dingen op de markt, maar die zijn heel ingewikkeld of bestaan uit enorm veel componenten. Dit is heel toegankelijk en individueel toe te passen.” 

Hij haalt de investering er zeker uit. De meststoffen zijn enorm in prijs gestegen, dus alleen al de besparing daarop scheelt hem veel. “Het hangt er ook vanaf wat je er zelf uit wil halen. Ik wil er graag zoveel mogelijk mee doen. Het is belangrijk om te zorgen dat je product en gewassen goed zijn, zeker in deze tijd. Dat begint bij je eigen planten. Dit helpt daarbij.”

De nieuwe teelt: verder met Growficient
Naast onder glas heeft Jeroen ook nog een stukje opkweek. Daar wil hij het komende jaar ook starten met het systeem, om er dichter op te zitten. Daarnaast kijkt hij nu al uit naar de nieuwe teelt. “Ik ga regelmatig in het programma kijken en houd het gewoon in de gaten door die sensor.” Hij is blij met de stabiliteit in de watergift en in de voeding, die hij nu heeft.

“Ik ben inmiddels overtuigd van Growficient. Iedere dag kijk ik ernaar. Ook voor de nieuwe teelt geeft dit me een goed gevoel. Daar ga ik absoluut wat uithalen.”

Voor meer informatie:
Dirk Jan Mulder
Growficient
info@growficient.com 
www.growficient.com 

Publicatiedatum: