Marco van der Velden, CEO van Artechno

"De shakeout die nu plaatsvindt, komt slecht deels door de hoge energieprijzen"

Hoewel de hightech apparaten in kassen en vertical farms vreemd genoeg charmant zijn om naar te kijken, hebben ze de neiging om de aandacht af te leiden van het belangrijkste punt: planten. Duizenden kleuren leds, roltafels, druppellijnen, teelttorens; hoe kun je er niet naar blijven kijken?

Maar uiteindelijk zijn dit slechts middelen om een belangrijk doel te bereiken: mensen voeden en anderzijds een winstgevend bedrijf hebben. Daarom heeft Artechno Group zich altijd gericht op de plant. "Alles wat we doen begint bij de plant," zegt Marco van der Velden, de onlangs benoemde CEO van het bedrijf. "Al onze technologie is plantgericht. Wat heeft de plant nodig? Door die vraag te beantwoorden kunnen we de technologie uitwerken die nodig is voor een bepaald gewas."

Plant eerst
Om dat te bereiken richt het bedrijf zich veel op plantenonderzoek, uitgevoerd door hun agronomische afdeling. "Vervolgens valideren en testen we dat onderzoek in onze eigen teelt- en demofaciliteit," zegt Marco.

Dat is een cruciale stap voor het bedrijf, want alleen als de oplossing in kwestie tijdens het validatieproces succesvol blijkt, kunnen ze een business case maken om aan klanten te laten zien. "Momenteel kunnen we een succesvolle business case laten zien over sla, microgreens, kruiden en bladgroenten zoals rucola en spinazie."

Tegelijkertijd is er meer dan dat, want Artechno werkt ook met aardbeien en verschillende soorten jonge planten en gewassen als tomaten en paprika's. "Om onze technologie met succes toe te passen, is het ook uiterst belangrijk dat veredelaars en zaadleveranciers rassen blijven ontwikkelen die geschikt zijn om in CEA-opstellingen te worden geteeld."

De vertical farmsector bevaart momenteel echter behoorlijk onrustige wateren en dat steekt Marco niet onder stoelen of banken. "De shakeout die nu plaatsvindt, komt slecht deels door de hoge energieprijzen", zegt hij. "Wij zijn ervan overtuigd dat als je je niet op de plant richt je niet de nodige technologie kunt ontwikkelen om succesvol te zijn."

Koning en koningin
Volgens hem is het moeilijk om een winstgevend bedrijf te creëren als men zich alleen op technologie richt. "Vergeet niet dat de plant de koning en koningin in één is."

Volgens dit principe creëerde Artechno Group het Automated Vertical Farming (AVF) concept. Dit systeem maakt gebruik van robotisering en gegevensverzameling om efficiënt planten te kweken met minder arbeid en energie. "De AVF is een geautomatiseerd verticaal tuinbouwsysteem waarbij zowel operationele als investeringskosten ervoor zorgen dat onze klanten ook in moeilijke tijden met succes hun bedrijf runnen. Met dit AVF+ systeem hebben we grip op de business case, zelfs in tijden van stijgende energieprijzen."

Vanzelfsprekend is er veel aan de hand met de CEA-teelt (Controlled Environment Agriculture) en daarom wil Artechno met de EatThis-campagne verder in contact komen met het publiek. "We hebben het gevoel dat de innovatieve en hightech bijdragen van de tuinbouwsector aan de totale voedselteelt eigenlijk niet zichtbaar zijn voor de consument en zelfs niet voor politici en beleidsmakers. We vinden het dus belangrijk om te benadrukken wat we kunnen doen en hoe we de teelt van hoogwaardige voedselgewassen, de voedselveiligheid en ook de winstgevendheid onder de aandacht kunnen brengen. Wij streven ernaar meer en beter te innoveren om de duurzame teelt van voeding te blijven verbeteren. Daartoe zijn we ervan overtuigd dat als anderen ons verhaal vertellen, de impact veel groter zal zijn dan wat we alleen of zelfs als sector samen kunnen bereiken."

Met meer publieke bekendheid en met het AVF-systeem onder de arm is Marco erg optimistisch over de toekomst van Artechno. "Over 5 jaar denk ik dat Artechno Group als turnkey leverancier de wereldwijde standaardtechnologie levert als het gaat om geautomatiseerde verticale tuinbouwsystemen. Ons AVF+ systeem zal een belangrijk gesloten systeem zijn en onze belangrijkste markten zullen Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten zijn. Ik kijk ernaar uit om naar dit doel toe te werken met een team van gepassioneerde mensen die blijven innoveren als het gaat om de duurzame teelt van gezonde voeding."

Voor meer informatie:
Artechno
+31(0)174-512051
info@artechno.nl  
www.artechno-growsystems.com    

EatThis.
Renee Snijders
renee@nethwork.info 
www.eatthis.info 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.